Väreillä vaikutusta käyttäytymiseen?

29.04.10

Väreillä vaikutusta käyttäytymiseen?

25.02.2002

Hyvä valaistus on äärimmäisen tärkeä olosuhdetekijä munan- ja lihantuotannon kannalta. Terveet, hyvin ruokitut linnut heikkenisivät ja kuolisivat, jos niitä pidettäisiin jatkuvasti pimeässä.

Valo koostuu eri väreistä. Tämän voimme huomata silmällä sateenkaaren eri väreistä. Näillä väreillä on vaikutusta meidän mielialoihimme ja hyvinvointiin. Sama pätee eläimiin. Linnut reagoivat myös valoon. Niiden käyttäytymistä voidaan ohjata käyttämällä erityisesti värejä, joilla on ns. pitkä aallon pituus. Näitä ovat punainen, keltainen, vihreä ja sininen.

Värillisiä lamppuja käytetään paremman lintujen hallittavuuden lisäämiseksi. Punainen valo vähentää aggressioita ja kannibalismia lattiakanaloissa. Vihreä/sininen lisää kasvua broilereilla. Vihreätä valoa on hyvä kayttää alussa ja sininen valo voidaan ottaa mukaan myöhemmin, alentamaan lintujen aktiivisuutta. Tällaisen valaistuksen etu on, että valon voimakkuus on sama tai hieman korkeampi kuin yleisillä valolähteillä, mutta se jakautuu tasaisemmin. Näin myös varjoisien paikkojen määrä vähenee. Millainen vaikuus näillä on lintujen tuotokseen ei ole täysin selvillä, mutta varmaa on, että niillä on positiivinen vaikutus lintujen käyttäytymiseen ja pehkun laatuun.
(Rodenboog, World Poultry vol 17, no 12, 2001)





Palaa edelliselle sivulle