Kesä... ja ne kärpäset

29.04.10

Kesä... ja ne kärpäset

01.07.2002

Kärpäset voivat olla riesana myös linnuille. Niiden ehkäiseminen ei aina olekaan niin helppoa, koska niiden vastustuskyky eri aineita vastaan muodostuu nopeammin kuin torjunta-aineet kehittyvät. Aiheuttamansa häiriön lisäksi, kärpästen tiedetään levittävän noin 50 erilasta tautia. Tilan hygienian kannalta kärpästen torjunta on erityisen tärkeää.

Nykypäivän maatilat muodostavat loistavan elinympäristön kärpäsille, jotka kevään ja kesän lämmössä lisääntyvät tehokkaasti. Tämä aiheuttaa taas torjuntakierteen tiloilla. Tavoitteena on saada kärpäset pois aiheuttamasta stressiä niin ihmisille kuin eläimillekin. Monella tilalla on varmasti jo kokemusta erilaisista keinoista vähentää kärpäsiä ja ennenkaikkea niiden vaikutusta lintujen terveyteen, tuotokseen ja näiden kautta myös tulokseen.

Vaikka kärpäset saattavat näyttää kaikki samoilta, on niissä kaikissa eroja. Kun kärpäsiä torjutaan uudella aineella X, se tehoaa suurimpaan osaan kärpäsistä, mutta jäljelle jää aina muutama "onnekas", jotka selviytyvät erilaisen geneettisen rakenteensa ansiosta. Jäljelle jääneet lisääntyvät nopeasti uudelleen - muodostaen uuden kärpäsjoukon, jolla kaikilla on tämä muuttunut geneettinen koodi, joka kestää myös torjunta-ainetta X. Tämä nopea lisääntymiskyky onkin tekijä, joka muodostaa ongelman tilalla.

Vaikutusaineiden kierrättäminen ja "yhteistorjunta"
Eräs keino hankaloittaa kärpästen vastustuskyvyn muodostumista on vaihtaa torjunta-ainetta säännöllisesti täysin toiseen vaikuttavan aineen ryhmään. Välttämättä eri kaupalliset aineet eivät ole tehokkaita, jos niiden vaikuttava aine on sama kuin johon kärpäskannan vastustuskyky on kehittynyt. Ongelmana on se, ettei valinnanvaraa ole kovinkaan paljon. Toinen onglema on se, että yhdellä kertaa kärpäsistä n vain noin 15% ns. täysikasvuisena. Joten täysikasvuisten eliminoiminen ei poista ongelmaa. Torjunta pitäisikin toteuttaa niin, että toukat ja aikuiset kärpäset myrkytetään samanaikaisesti, eri torjunta-aineilla (joissa siis erilaiset vaikuttavat aineet). Tämä torjunta"tekniikka" on tehokas käytettynä yhdessä käytännön hoitotoimenpiteiden kanssa:

  • Poista lanta, pehku ja kuolleet linnut säännöllisesti. (Kärpästen luontaisten vastustajien vuoksi olisi kuitenkin hyvä jättää pieniä lanta-alueita näiden elinpaikoiksi).
  • Pidä lanta mahdollisimman kuivana
  • Poista ympäristöön valunut, irtonainen rehu ja rikkinäiset munatÄlä lisää torjunta-ainetta suoraan lantaan
  • Pesu ja desinfiointi lintujen lähdön jälkeen

(Vinkki lyhennetty artikkelista: The Power to resist flies. World Poultry No 2, 2002)


Palaa edelliselle sivulle