Hernekääriäisen torjunta ajankohtaista

Hernekääriäisen esiintymiseen vaikuttaa ratkaisevasti edellisvuoden herneen viljelyn yleisyys ja lohkon sijainti.

Hernekääriäisen esiintymiseen vaikuttaa ratkaisevasti edellisvuoden herneen viljelyn yleisyys ja lohkon sijainti. Jos hernettä ei ole viljelty edellisvuonna parin kilometrin säteellä, jäävät hernekääriäisen vioitukset todennäköisesti vähäisiksi.

Hernekääriäisen perhonen hakeutuu herneen kukinta-aikana munimaan hernekasvustoon. Toukat kuoriutuvat 10-12 vrk:n kuluessa ja kaivautuvat palonalkujen sisälle syömään herneitä. Torjunta kohdistetaan toukkiin.

Hernekääriäisen lennon ajoittumista ja runsautta voidaan tarkkailla feromonipyydysten avulla. Pyydykset asetetaan kesäkuun puolivälissä ja tarkastukset tehdään joka toinen päivä. Torjunnan kynnysarvo on kuivaherneelle vähintään 10 kääriäistä missä tahansa pyydyksessä kahtena peräkkäisenä tarkastuskertana, jolloin torjunta-aika on 8-12 vrk:n kuluttua jälkimmäisestä tarkastuksesta. Tuoreherneessä kynnysarvo on pienempi eli enemmän kuin 3 kääriäistä kahtena peräkkäisenä tarkastuskertana.

Jos torjunta tehdään ilman feromonipyydysten seurantaa, tulee ensimmäinen ruiskutus tehdä kun kukkapohjuksessa on pieni palon (lidun) alku. Toinen ruiskutus tehdään 7-10 vrk:n kuluttua. Silloin kun tehdään vain yksi torjuntakäsittely, tulee palot olla kasvustossa jo selvästi esillä.

Torjuntaan käytetään pyretroidivalmisteita, esim. Sumi Alpha 0,3-0,4 l/ha. Kukkivan hernekasvuston käsittely on sallittua vain mehiläisten lentoajan ulkopuolella, klo 21-06 välisenä aikana.

Kehittyvään palkoon "hernemato" kaivautuu sisään, nakertaa palon sisällä siemeniin isoja ja sotkee sisuksen ulostuksilla ja seitillä. Kuva Somerolta 6.7.2014.

Kehittyvään palkoon "hernemato" kaivautuu sisään, nakertaa palon sisällä siemeniin isoja ja sotkee sisuksen ulostuksilla ja seitillä. Kuva Somerolta 6.7.2014.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja