”Hyvälaatuiselle viljalle on kysyntää”

Päijät-Hämeen Viljaklusterin, Fazer Myllyn, Viking Maltin, Vääksyn Myllyn ja Kinnarin tilan järjestämään seminaariin oli kutsuttu suorasta sopimusviljelystä kiinnostuneita viljelijöitä. Heitä olikin paikalla sanoin joukon, noin 200.

Tero Hirvi, Fazer Mylly

”Tulevan kauden viljan alkuvarastot ovat melko keskimääräiset. Hyvälaatuisen tavaran tase on tiukempi, rehulaatua löytyy paljon. Kevätvehnille ja erityisesti korkeavalkuaiselle myllylaatuiselle kevätvehnälle on hyvin kysyntää. Pitäkää se mielessä, kun viimeistelette kylvösuunnitelmia”, Fazerin viljanhankintajohtaja Tero Hirvi sanoi seminaarissa.

Fazer Myllyllä on tällä hetkellä oma hintanoteeraus Quarna-kevätvehnälle.

Hirvi kehottaa valitsemaan kevätvehnälajikkeen sakoluvun keston mukaan.

”Sateisena syksynä parempienkin lajikkeiden sakoluku alkaa mennä”, hän sanoo.

Toinen tärkeä laatukriteeri on valkuainen. Fazer Mylly tarvitsee eri valkuaistasoja, mutta 13 % on se taso, mitä pääasiassa tarvitaan.

Suurimokauran lajikevalinnassa Hirvi painottaa jyväkokoa ja hehtolitrapainoa. Myös DON-riskiin ja hometoksiineihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR päivittää tänä keväänä nettisivuillaan olevan listan eri kauralajikkeiden DON-toksiinipitoisuuksista.

”Nyt on ollut muutama tosi hyvä vuosi DONien suhteen, joten päivityksiä ei ole tehty. Nyt lista päivitetään, ja sitä kannattaa katsoa, kun miettii kauralajiketta.”

Viking Malt rupeaa laskemaan ohran hiilijalanjälkeä

Tero Hirvi Fazer Myllyltä, Terhi Kinnari Kinnarin tilalta ja Christian Tallskog Viking Maltista.

Viking Maltin hankintapäällikkö Christian Tallskog kertoo, että viljelysopimuksia tehdään samoista panimolajikkeista kuin viime kaudella.

”Hyviä kandidaatteja uusiksi panimolajikkeiksi on useita, mutta sopimuksia niistä tehdään aikaisintaan vuoden -25 kylvöille.”

Viking Malt kehittää yhdessä ruotsalaisen teknologiayritys Improvin kanssa alustaa, jonka avulla lasketaan ohrantuotannon hiilijalanjälkeä.

”Sovellus tulee aikoinaan kaikkien Viking Maltin sopimusviljelijöiden käyttöön. Laskenta perustuu avoimeen dataan ja viljelijän vahvistamaan tietoon”, Tallskog sanoo.

Hereillä kerääjäkasvien kanssa

Bayer Crop Sciencen Minni Tarkkanen nosti puheenvuorossaan esille kerääjäkasvien paradoksit.

”Kerääjäkasvit ja välikasvit ovat äärimmäisen hyvä asia, mutta niiden kanssa on huomioitava tiettyjä asioita. Yksi syy uusiin rikkakasveihin, esimerkiksi rikkakananhirssiin on maailmalta tuotu siemen. Nyt kannattaa olla hereillä kerääjäkasvi- ja monimuotoisuuslohkojen kanssa.”

Tarkkanen totesi, että italianraiheinä on maailman käytetyin ja toistaiseksi paras heinä kerääjäkasviseoksiin, mutta pitää varoa, ettei siitä tule rikkakasvi.

”Se tekee siemenet tähkään seuraavana vuonna ja leviää niillä. Sen torjunta kyllä onnistuu, mutta vaatii, että viljelyssä on kasvi, jolla voi käyttää oikeaa ainetta.”

Jos seoksessa on apilaa tai sikuria, käytettävä ainevalikoima on tosi pieni. Siksi ongelmarikat pitää torjua jo edellisenä vuonna, Tarkkanen muistuttaa.

Ruiskun suuttimet sen mukaan, mihin aine pitää saada

Syngentan Antti Jaakkola puhui ruiskutustekniikasta. Syngenta on mukana suuttimien kehityksessä kumppanuusohjelman kautta. Sillä on nyt tarjolla kolmea erilaista suutinta. Niiden kehittämisessä on keskitytty tehokkuuteen, optimaaliseen tuulikulkeuman vähentämiseen ja varmaan kattavuuteen.

”DEFY 3D vähentää tuulikulkeumaa 50 prosenttia. AMISTAR- tai Guardian Air-nimellä kulkeva suutin on suunnattu 10 astetta taaksepäin. Sillä aineen saa menemään myös syvemmälle kasvuston tyveen asti, jos sieltä pitää torjua vaikkapa hukkakaura tai rikkakananhirssi. Tautitorjunnassa sillä saa aineen myös alemmille lehdille, ei pelkästään lippulehdelle. Tämä suutin vähentää tuulikulkeumaa 75 prosenttia”, Jaakkola kertoo.

3D90-suutin on tulossa. Se on 55 asteen kulmassa suunnattu viuhkasuutin, joka vähentää tuulikulkeumaa 90 prosenttia. Joka toinen suutin suunnataan eteenpäin ja joka toinen taaksepäin.

”Se sopii rikkakasvien torjuntaan ennen orastumista ja aina pensomisvaiheeseen asti. Toinen käyttökohde on tautiaineiden käyttö tähkävaiheessa, kun halutaan suojata erityisesti tähkä tai röyhy. Se käy esimerkiksi punahomeiden torjuntaan tähkästä tai vehnän tautiaineille T3-vaiheessa. Lippulehtivaiheen tautiruiskutukseen 3D90 ei ole paras valinta.”

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja