02.02.24

Uusi ratkaisumalli ohran tautitorjuntaan - oletko valmis?

Poikkeuksellisen pitkä tautisuoja antaa option ohralla yhden ruiskutuksen taktiikkaan. Rikka- ja tautitorjunnan yhdistäminen tuo säästöä työaikaan ilman, että satopotentiaalista tai taloudellisesta tuloksesta yleensä joudutaan tinkimään.

Yhden ruiskutuksen taktiikka ohralla on monilla tiloilla hyödyntämätön mahdollisuus säästää työaikaa, minimoida konekustannuksia ja samaan aikaan kuitenkin maksimoida taloudellinen tulos sekä satopotentiaali.

”Monivuotisissa kokeissa aikaistettu tautitorjunta yhdistettynä myöhäistettyyn rikkakasvitorjuntaan ohran korrenkasvun alussa on tuottanut yhtäläisiä satotuloksia Priaxorilla kuin perinteisesti suositeltu lippulehtivaiheen käsittely”, kertoo BASF:n Anni Kymäläinen.

Ruiskuta kerran ja säästä työaikaa

T1-vaiheen tautiaineruiskutus ei välttämättä ole aina paras mahdollinen ratkaisu, mutta sopii erityisesti tiloille, joilla käsiteltäviä hehtaareita on paljon, halutaan säästää työaikaa tai sitä kuluu runsaasti eläintuotantoon tai halutaan välttää myöhäisessä vaiheessa kapealla puomistolla ruiskutettaessa syntyvät tallaustappiot.

”Ylimääräinen lippulehtiruiskutus jää helposti tekemättä, vaikka se olisi taloudellisesti kannattavaa. Ruiskutusajankohta osuu monesti kesän työhuippuun, jolloin tiloilla työllistävät säilörehun teko ja erikoiskasvien ruiskutukset”, toteaa Kymäläinen.

Follow a Farmer-viljelijä Aija Kalek (kuvassa kesk.) on hyödyntänyt yhden ruiskutuksen taktiikkaa ohralla Priaxor-valmisteella. Kasvustoa tutkimassa myös BASF:n Anni Kymäläinen ja Hannes Höykälä.

Koetulokset puhuvat puolesta

Yhden ruiskutuksen taktiikan mahdollistaa BASF:n uudentyyppinen SDHI-sukupolven valmiste Priaxor, joka soveltuu kaikkien viljojen kasvitautien torjuntaan.

Priaxorin sisältämä SDHI-tyyppinen Xemium® on äärimmäisen liikkuva ja pitkäkestoinen tehoaine, jonka ansiosta valmisteen suoja-aika on jopa 7-8 viikkoa (50 päivää).

“Monen vuoden koetulokset ovat osoittaneet, että Priaxoria käytettäessä tautipaine pysyy kurissa pelkästään T1-vaiheen ruiskutuksella ohralla eikä erillistä lippulehtivaiheen ruiskutusta vaadita. On kuitenkin huomioitava, että käyttöannos on silloin vähintään 0,75 l/ha, kun lippulehtivaiheessa yleensä käytetään 0,5-0,6 l/ha”, kertoo Kymäläinen.

Lisää stressinsietokykyä

Priaxor on yhdistelmä SDHI-aine Xemiumia ja pyraklostrobiinia käyttövalmiissa kannussa.

Pyraklostrobiini on tehoaine, joka liikkuu kasvissa paikallisysteemisesti suojaten koko lehden. Se myös tehostaa kasvin typenottoa ja yhteyttämistä sekä pienentää kasvuoloista johtuvaa stressiä.

“Kasvi kestää abioottista stressiä, lyhytaikaista kuivuutta ja otsonikuormitusta paremmin. Lehdet pysyvät pidempään vihreinä haastavissakin olosuhteissa, eikä pakkotuleentumista tapahdu yhtä herkästi ja vanheneminen hidastuu. Lopputuloksena on suurempi sato ja parempilaatuista viljaa.”

Priaxor luo uusia mahdollisuuksia viljelyyn

  • Priaxor on käyttövalmis seos ohralle, kauralle, rukiille sekä ruisvehnälle.
  • Rekisteröinnin kattama käyttöajankohta on aina korrenkasvun alusta kukinnan loppuun.
  • Valmisteella onnistuu ohralla yhden ruiskutuksen taktiikka, perinteinen lippulehtivaiheen ruiskutus sekä jaettu käsittely.
  • Vehnän pidemmän kasvuajan takia ruiskutusta Priaxorilla suositellaan tehtäväksi vehnälle tähkän esilletulovaiheessa. Näin suojataan vehnän sadonmuodostukselle tärkeät osat eli tähkä ja lippulehti.
  • Vehnällä Priaxoria tulee käyttää tankkiseoksena muun vaikutustavan omaavan valmisteen kanssa kuten Juventus tai valita Priaxor Power Pack, joka on optimoitu valmispakkaus vehnän tautien torjuntaan
  • Pienemmällä vesimäärällä ruiskutustyöhön tehokkuutta.


Onko vesimäärällä (l/ha) vaikutusta tehoon BASF valmisteilla?

Hauhon koetilalla kolmevuotisissa kokeissa on havaittu Priaxor-valmisteen toimivan tehokkaasti myös pienemmällä vesimäärällä (100 l/ha). Havainnot ovat merkittäviä, sillä yleensä koetulokset kertovat valmisteiden tehoeroista vain, kun vettä käytetään 200 litraa hehtaarille. Osalla valmisteista tehon menetys on merkittävä, jos vesimäärä muuttuu.


Priaxor on BASF:n valmiste, jälleenmyyjänä toimii Lantmännen Agro.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja