Etsinnässä kovatehoinen ratkaisu vehnien tautitorjuntaan?

Kolmen vaikutustavan fungisidivalmiste turvaa vehnäsatoa mäntsäläläisellä kasvinviljelytilalla.

Tommi Teräväinen pitää kasvinviljelytilaa Mäntsälässä yhdessä veljensä Tonin kanssa. Tilalla on viljelyssä pääsääntöisesti syys- ja kevätvehnää, ruista, ohraa, kuminaa sekä heinämaita.

“Suosimme syysmuokkausta, sillä pääpaino on syysviljojen tuotannossa. Jos keväälle jää sänkipeltoja, ne vedetään lautasäkeellä läpi. Suorakylvöä ei harjoiteta”, kertoo Teräväinen.

Kolmen eri vaikutustavan ratkaisu

Viljapainotteinen viljelykierto tuo kuitenkin oman lisänsä kasvustojen tautipaineeseen ja siksi kasvinsuojeluun on viime vuosina haluttu myös panostaa. Ruiskutuksista ei silti tahdota tehdä liian monimutkaisia, sillä kumpikin yrittäjistä tekee koneurakointia tilan ulkopuolella.

“Uusia aineita on ollut paljon käytössä, osa on jäänyt käyttöön ja osa tippunut pois”, Teräväinen toteaa.

Priaxor Power Pack valittiin kokeiluun muutamia vuosia sitten toisten viljelijöiden kokemusten ja asiantuntijoiden suositusten perusteella. Se on markkinoiden ainut fungisidivalmiste, joka sisältää kolmen eri vaikutustavan tehoainetta; Xemium (SDHI), pyraklostrobiini (strobiluriini) sekä protiokonatsoli (triatsoli).

Yhdistelmä on optimoitu tuomaan pitkäaikaista ja laajaa tehoa viljojen kasvitauteihin kovassakin tautipaineessa resistenssinhallintaa unohtamatta syys-ja kevätvehnällä. Ratkaisu on erinomainen myös muille viljoille, kun vaaditaan erittäin tehokasta valmistetta.

“Kuultiin paljon huhuja ja kehuja valmisteesta ja sitä kehotettiin kokeilemaan. Tehtiin sitten työtä käskettyä”, Teräväinen nauraa.

Pitkäaikaista tehoa tautitorjuntaan

Priaxor Power Pack oli aluksi tilalla käytössä pienemmällä volyymilla, mutta käyttöalaa on koko ajan laajennettu. Valmistetta on kokeiltu sekä syys- ja kevätvehnälle että ohralle.

“Valmiste ei todellakaan pettänyt, erittäin hyvä aine etenkin vehnän kasvinsuojeluun”, Teräväinen toteaa.

Teräväinen kertoo havainneensa Priaxor Power Packin toimivan erityisen hyvin vehnällä, sillä sen teho kestää pidemmän kasvuajan loppuun saakka.

Ohralla sen sijaan Teräväinen on suosinut Priaxor-valmistetta, joka on Power Packin perusta. Hän on käyttänyt T1-vaiheen ruiskutuksissa pelkkää Priaxor-valmistetta tankkiseoksena myöhäistetyn rikkatorjunnan yhteydessä eli niin sanotussa yhden ruiskutuksen taktiikassa.

Merkittävä sadonlisä ja fysiologisia hyötyjä

“Vehnäkasvusto pysyy selvästi pidempään tautivapaana Power Packin avulla. Sadot ovat olleet käytön aloittamisen jälkeen parempia, vaikka kasvuolosuhteet ovat viime vuosina olleet haasteellisia, kuivia ja kuumia”, Teräväinen selittää.

Priaxor Power Packin sisältämä Pyroklostrobiini (strobiluriini) auttaa kasvustoa selviämään haasteellisissakin olosuhteissa. Se vähentää ennaltaehkäisevästi kasvuympäristöstä aiheutuvien stressitekijöiden, kuten kuivuuden ja kuumuuden vaikutuksia ja sen on havaittu pystyvän tehostamaan kasvin typen käyttöä nostaen kasvuston lehtivihreän määrää.

“Vehnällä sadonlisä on ollut merkittävä. Jyvät ovat isompia ja painavampia”, Teräväinen analysoi.

Sopiva annostus löytynyt

Teräväinen on käyttänyt Priaxor Power Packia 0,4 + 0,4 litraa hehtaarille sekä syys- että kevätvehnällä tähkälle tulon vaiheessa.

“Annostus on todettu hyväksi, vaikka kevätvehnille voisi ehkä vähempikin riittää. Muita ruiskutuksia ei kasvustolle yleensä tehdä, rikkatorjunnan yhteydessä ajetaan monesti mukana hiveniä”, kertoo Teräväinen.

Priaxor Power Pack on sellaisenaan valmis käyttövalmis ratkaisu ja sen uudistunut seossuhde on Priaxorin ja Curbaturin välillä 1:1.

Priaxor Power Pack® vakuuttaa

  • Laaja ja pitkäkestoinen teho kaikkien viljojen tautitorjuntaan
  • Sisältää kolme eri vaikutustavan tehoainetta (SDHI, strobiluriini, protiokonatsoli)
  • Yhdistelmä on optimoitu kovaan tautipaineeseen vehnillä ja ohralla
  • Tuo varmuutta resistenssinhallintaan
  • Käyttövalmis kokonaisuus
  • Uusi seossuhde Priaxor + Curbatur 1:1

Priaxor Power Pack on BASF:n valmiste, jälleenmyyjänä toimii Lantmännen Agro.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja