Sari Yli-Savola
01.03.23

Kohta alkaa kesäyöt – vietätkö ne kaikki ruiskutustraktorin hytissä?

Parin kuukauden päästä jälleen alkava toukoaika päättyy aikanaan kasvun ihmeeseen. Tätä ihmettä me sitten pyrimme suojelemaan kaikenlaisilta kasvintuhoojilta. On rikkaa, ötököitä ja tauteja.

Alkukesän kiivas kasvuvauhti asettaa kemiallisen torjuntatyön kapeaan aikaikkunaan. Ja saamaan aikaikkunaan mahtuu monenlaista muutakin elämää: Isotädin ysikymppiset. Veljen kuopuksen nimiäiset. Tyttären konfirmaatio. Farmitin messumatka Borgebyyhyn. Moottoripyörällä Lofooteille. Juhannus mökillä kavereitten kanssa.

Kuinka monesti sitä on oltukaan juhlissa silmät ristissä ja uuvuksissa edellisten öiden ruiskutussessioiden jäljiltä? Kuinka monta reissua on jäänyt tekemättä otollista ruiskutussäätä odotellessa (ja sitten on kuitenkin satanut)? Ja se kaikista ihanin kesäyö – juhannusyö – monestiko silloin on mälvätty ruiskun kanssa? No, onhan silloin ollut sentään valoisaa.

Aika on rajallinen resurssi

Miten voisi löytää uuden vaihtoehdon alkukesän ajankäytölle? Palkata työvoimaa (kallista), käyttää lapsityövoimaa (kallista ja varmaan nykyään laitontakin), jättää ruiskuttamatta (tämä se vasta kallista olisikin), työllistää vanhaa isäntää (jos nyt ikinä oppisi käyttämään ruiskua, voi tulla todella kalliiksi tämäkin)?

Miten tehdä päätös, joka olisi parempi kuin yksikään edellä mainituista? Mikä säästäisi hermoja, kustannuksia ja ennen kaikkea aikaa? Vaikka aika sinänsä on päättymätön, se on silti näissä hommissa varsin rajallinen resurssi.

Rannalle vai ruiskuttamaan

Hyvän päätöksen teko on vaikeaa. Se vaatii pohdintaa ja ongelmien tunnistamista. On myös mietittävä motivaatiota ja osaamista. Sitten on uskallettava tehdä päätös faktojen perusteella. Musta tuntuu – tai Näin on meillä aina tehty -menetelmät alkavat olla onneksi jo mennyttä.

Kun vuorokauteen ei pysty lisäämään tunteja ja luovuudellakin on rajansa, kannattaa ajankäyttöä pohtia jo hetki viljelysuunnitelmaa tehdessä. On hyvä tutkia, onko vaihtoehtoja useita ruiskutuskertoja vaativille kasveille.

Trans Farmin tarjoama vaihtoehto kesäöiden ajankäytön optimointiin on öljyhamppu.

Sen viljely on kemikaalitonta, myös tavanomaisesti tuotettuna, eikä ruiskutuksia tarvita. Ajankäytön ongelmat helpottavat ainakin hamppulohkojen osalta, kun voi vaikka mökkirantaan kulkiessaan kaikessa rauhassa katsoa, kuinka hamppu kasvaa.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja