Anne Kerminen
30.04.12

Crop sensing - jotain uutta

Teknologiasta on apua, kun joka paikkaan ei itse ehdi.

Kylvöistä alkaa viljelijän kiireinen aika, jolloin pitää ehtiä perustöiden lisäksi seurata kasvustojen kehitystä ja päättää tarvittavista toimenpiteistä. Suurilla pinta-aloilla tehtävä on haastava Suomen nopeassa kasvukaudessa. Arpomiseen ei kuitenkaan tarvitse ryhtyä, sillä uusia havaintoja tukevia työkaluja on saatavilla.

Yaralla on Euroopan maissa käytössä useita työtä helpottavia menetelmiä, jotka ovat siten myös jatkossa suomalaisten viljelijöiden käytössä.
Vuosittain tulee esiin kasvustoja, jotka silminnähden kärsivät jostain, mutta syyn selvittäminen on vaikeaa. Nyt viljelijä voi lähettää näytteen kasvistaan Yara Megalab palveluun. Näytteeseen leikataan koko kasvi tai esim. perunasta ylimpiä täysin kehittyneitä lehtiä ohjeiden mukaan. Näytteenotto ohjeet ja lähetyspussit saa maatalouskaupasta tai tilaamalla Viljavuuspalvelusta. Viljavuuspalvelu tekee kasvista ravinneanalyysin ja Yara Megalabista tulee viidessä arkipäivässä sähköpostiin suositus toimenpiteistä, joilla ongelman voi korjata.


Lisälannoituksen kehittynein levitystapa on Yara N-sensorin käyttö. Laite muuttaa koko tilan lannoitusfilosofian nykyaikaan ja ravinteet tulee käytettyä tehokkaasti. ”Kippakoneena” tämä huippuratkaisu on kaikkien ulottuvilla. Sadon määrän ja laadun paraneminen, oikein kohdistettu lannoituspanostus ja ympäristöystävällisempi viljely puhuttelevat meitä kaikkia.


Onnistuneita kylvöjä toivottaen!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja