06.02.23

Siipikarja ja muut kesylinnut suojaan lintuinfluenssalta loppukevääksi keskiviikosta alkaen

Jokakeväinen siipikarjan ja muiden kesylintujen ulkonapitokielto on voimassa tänäkin vuonna 8.2. ja 31.5. välisen ajan koko Suomen alueella. Suojaustoimen tarkoituksena on estää lintuinfluenssatartunnat luonnonvaraisista linnuista siipikarjaan ja muihin kotieläiminä pidettäviin lintuihin kevätmuuton aikana.

Suojatuista ulkoalueista ja tautiepäilyistä ilmoitus kunnaneläinlääkärille

Ulkonapitokiellon aikana (8.2.–31.5.) siipikarja ja muut linnut on joko pidettävä sisätiloissa tai niiden käyttämä ulkoilualue on oltava kauttaaltaan aidattu ja katettu riittävän tiheällä verkolla tai muulla vastaavalla tavalla. Lintuinfluenssan lisäksi ulkonapitokielto suojaa lintuja myös muilta tarttuvilta taudeilta, kuten Newcastlen taudilta tai salmonellalta.

Jos siipikarjalla tai muilla linnuilla on pääsy suojatulle ulkoilualueelle, on asiasta ilmoitettava etukäteen paikalliselle kunnaneläinlääkärille.

Suojausmääräykset eivät koske kyyhkyslakoista tapahtuvia vapaalentoja, sileälastaisia lintuja (muun muassa strutsit ja emut) eikä eläintarhoja. Kotieläinpihat ja muut pysyvät eläinnäyttelyt ovat suojausvelvoitteen piirissä.

Jos siipikarjassa tai muissa linnuissa havaitaan lintuinfluenssaan viittaavia oireita, normaalista poikkeavaa kuolleisuutta tai muutoksia tuotannossa, on asiasta ilmoitettava heti kunnan- tai läänineläinlääkärille.

Lisätietoa ulkonapitokiellosta Ruokaviraston nettisivuilla.

Lintuinfluenssaa Euroopassa myös siipikarjassa, Suomessa luonnonvaraisissa linnuissa

Korkeapatogeenisia eli korkeaa kuolleisuutta luonnonvaraisille linnuille ja siipikarjalle aiheuttavia influenssaviruskantoja esiintyy tälläkin hetkellä laajasti Euroopassa. Taudinpurkauksia todetaan sekä siipikarjassa että luonnonvaraisissa linnuissa.

Suomessa todettiin viime vuonna runsaasti lintuinfluenssatapauksia luonnonvaraisissa linnuissa eri puolilla maata. Lisäksi kesykyyhkyissä eli puluissa todettiin useita PMV1-tartuntoja. PMV1 virus aiheuttaa siipikarjassa Newcastlen tautia. Ruokavirasto seuraa lintuinfluenssan esiintymistä Suomen luonnonvaraisissa linnuissa ja kehottaa ylläpitämään siipikarjatilojen ja muiden lintujen pitopaikkojen tehostettua tautisuojausta.

Ruokavirasto toivoo, että erityisesti sairaita tai äskettäin kuolleina löydettyjä vesi- ja petolintuja lähetettäisiin tutkimuksiin. Linnut voi lähettää kokonaisina Ruokaviraston Oulun toimipaikkaan. Näytteiden lähettäminen ja tutkiminen ovat lähettäjälle maksuttomia.

Luonnonvaraisten lintujen joukkokuolemista tulee ilmoittaa kunnan- tai läänineläinlääkärille.


Lähde: Ruokavirasto (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja