Camelina taimettui 5 päivässä

Tänä keväänä kevätviljat ovat viileässä säässä orastuneet hyvin hitaasti. Vapun tienoilla kylvetyt viljat alkavat vasta nyt tulla pinnalle. Matalaan, vain 1 - 2 sentin syvyyteen kylvetty Camelina on taimettunut viileässä säässä yllättävän nopeasti. Viime lauantaina kylvetty Camelina oli jo pienellä taimella torstaina. Camelina, suomalaiselta nimeltään ruistankio (kutsuttu myös kitupellavaksi) on kotoisin Välimeren alueelta. Se kuuluu rypsin tavoin ristikukkaisiin kasveihin.
Tänä keväänä kevätviljat ovat viileässä säässä orastuneet hyvin hitaasti. Vapun tienoilla kylvetyt viljat alkavat vasta nyt tulla pinnalle. Matalaan, vain 1 - 2 sentin syvyyteen kylvetty Camelina on taimettunut viileässä säässä yllättävän nopeasti. Viime lauantaina kylvetty Camelina oli jo pienellä taimella torstaina.

Camelina, suomalaiselta nimeltään ruistankio (kutsuttu myös kitupellavaksi) on kotoisin Välimeren alueelta. Se kuuluu rypsin tavoin ristikukkaisiin kasveihin. Camelinan siemen on puolet rypsiä pienempi ja kukinto rypsiä vaaleankeltaisempi.

Kasvusto on rypsiä matalampi. Camelinan kasvuaika on suunnilleen rypsin luokkaa eli n. 100 - 110 päivää ja satotaso on noin 1200 kg/ha, hyvissä oloissa jopa 2000 kg/ha.


Somerolla matalaan kylvetty Camelina tuli taimelle 5 päivässä.

Camelinalla on rypsin tavoin hyvä esikasviarvo. Koska Camelinasta tulee puintitähteitä vielä rypsiäkin vähemmän, onnistuu sadonkorjuun jälkeen mm. syysviljojen suorakylvö hyvin.

Camelina- öljy sisältää ravitsemuksellisesti erittäin arvokkaita rasvahappoja. Näiden rasvahappojen käyttö auttaa hallitsemaan veren kolesterolia ja edistää sydän- ja verisuoniterveyttä.

Raisiolla on tälle vuodelle Camelinasta viljelysopimuksia noin 2.000:lle hehtaarille.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja