Mitä Suomen pelloilla kasvaa tällä hetkellä?

Rukiin ja öljykasvien viljelyala kasvoi, kevätvehnän puolestaan väheni. Suosituimmat lajikkeet olivat jälleen kerran jo aiemmilta vuosilta tuttuja.

Rukiin ja öljykasvien viljelyala kasvoi, kevätvehnän ala puolestaan laski. Suosituimmat lajikkeet olivat jälleen kerran jo aiemmilta vuosilta tuttuja.

Kevätvehnän viljelyala laski tänä vuonna viime vuoden ennätyssuuresta viljelyalasta. Anniina oli myös tänä vuonna kaikista viljellyin lajike. Kevätvehnistä 57 prosenttia kylvettiin viidellä suosituimmalla lajikkeella. Viljelyala syysvehnällä on tänä vuonna 41 930 hehtaaria, mikä on hieman korkeampi kuin viime vuonna.

Syys- ja kevätruis kasvattivat suosiotaan ja niiden viljelyala nousi reippaasti ollen yhteensä 31 700 hehtaaria. Kevätruislajikkeista suosituin viljelijöiden keskuudessa oli Juuso, syysrukiin suosituin lajike oli jälleen Reetta.

Mallas- ja rehuohran viljelypinta-alat putosivat viime vuodesta. Rehuohrista viljellyin lajike on tänä vuonna Brage (43 750 ha). NFC Tipple oli viime vuoden tapaan viljellyin mallasohra lajike.

Rypsin ja rapsin yhteenlaskettu viljelyala nousi 56 900 hehtaariin. Tätä vuotta ennen niiden pinta-ala oli ollut laskussa vuodesta 2011 lähtien. Kevätrapsia valittiin viljeltäväksi 17 500 hehtaarille ja kevätrypsin viljelyala on noin 36 000 hehtaaria.

Viime vuoteen verrattuna herneen viljelyala kasvoi huomattavasti. Rehuherneen suosituin lajike oli Rocket ja vastaava ruokaherneellä Karita. Ruokaherneen viljelyala on tänä vuonna reilut viisituhatta hehtaaria, rehuhernettä viljellään reilulla seitsemällä tuhannella hehtaarilla.

Lähde: VYR

VYR koostuu keskusliikkeiden, viljakaupan ja tuottaja- ja neuvontajärjestöjen edustajista.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja