Maaperän terveyden seuranta edellyttää useita mittareita ja toistuvia mittauksia

Euroopan Unionissa valmistellaan Euroopan maaperän terveyttä koskevaa merkittävää uutta lakia. Luonnonvarakeskuksen tutkijat raportoivat, että yksi ehdotetuista maaperän terveysindikaattoreista ei sovellu tarkoitukseensa.

Luonnonvarakeskuksen HoliSoils- ja Benchmarks-hankkeiden tutkijat osallistuvat aktiivisesti meneillään olevaan valmisteluun EU:n maaperän seurantaa koskevasta laista testaamalla yhtä ehdotetuista maaperän terveysindikaattoreista. Tuoreen julkaisun mukaan orgaanisen hiilen ja saven suhde, jota ehdotetaan osana uutta lakia maaperän hiilen mittaamiseksi, ei ole luotettava maaperän terveyden indikaattori.

Maaperän hiilen jatkuva seuranta on elintärkeää, jotta maaperän tarjoamia ekosysteemipalveluja voidaan parantaa, kuten Pariisin ilmastosopimuksessa ja muissa kansallisissa sitoumuksissa todetaan. Arvion mukaan EU:n maaperästä 60–70 prosenttia ei ole tervettä ja tilanteen parantamiseksi tarvitaan uutta sääntelyä. Euroopan unioni on sitoutunut parantamaan maaperän terveyttä, ja käsittelee nyt uutta maaperän seurantaa koskevaa lakia, jossa suositellaan maaperän hiilihäviön seurantaa muiden maaperän terveysindikaattoreiden ohella.

Ehdotetun indikaattorin kertamittauksella ei voi osoittaa maaperän hiilivaraston muutoksen suuntaa


EU:n rahoittamien HoliSoils- ja Benchmarks-hankkeiden julkaisussa arvioitiin ehdotetun maaperän hiilihäviöindikaattorin toteutettavuutta arvioimalla sen suorituskykyä EU:n laajuisen vuoden 2009 LUCAS-maaperätutkimuksen tietojen avulla. Tuloksia verrattiin myös maiden ilmastosopimukselle (UNFCCC) ilmoittamiin maaperän hiilivaraston muutoksiin.

Tulokset osoittavat, että ehdotettu uusi indikaattori tuottaa maaperän hiilen häviöstä ristiriitaisen johtopäätöksen, kun tulosta verrataan kansallisten kasvihuonekaasuinventaarioiden raportoimiin maaperän hiilivarastojen muutoksiin. Kasvihuonekaasuinventaarioissa muutosta arvioidaan toistuvien hiilivarastomittausten tai mallinnuksen avulla. Ehdotettu uusi indikaattori perustuisi yhden ajankohdan maanäytteiden ottoon ja analysointiin.

Näiden havaintojen perusteella tutkijat päättelivät, että EU:n maaperän seurantaa koskevaan lakiin ehdottama indikaattori ei pysty seuraamaan riittävästi maaperän hiilikatoa. Yksi indikaattori, kuten maaperän orgaanisen hiilen ja saven suhde, ja yksi raja-arvo kaikille maaperille eri maanpeitteissä, hoitokäytännöissä ja ilmasto-olosuhteissa, ei pysty vastaamaan Euroopan maaperän, ilmaston ja käyttötarkoitusten moninaisuuteen, eikä se näin ollen sovellu maaperän hiilikadon seurantaan.

EU:n parlamentti on keskustellut ja äänestänyt maaperän seurantaa koskevasta lakiehdotuksesta. minkä jälkeen siitä käydään vielä kolmikantaneuvottelut, jotka jäävät kesäkuussa pidettävien EU-vaalien jälkeen seuraavan parlamentin vastuulle. Kolmikantaneuvotteluissa kokoontuvat Euroopan parlamentin, Euroopan unionin neuvoston ja Euroopan komission edustajat, ja niiden tavoitteena on päästä alustavaan yhteisymmärrykseen ja päätökseen lainsäädäntöehdotuksesta.

”Terve maaperä mahdollistaa ekosysteemipalvelujen kestävän tuotannon ja maaperän seurantalain tavoittelema terve maaperä koko EU:iin edellyttää monia toimia eri alueilla. Tarvitsemme EU:ssa päätettävien indikaattorien lisäksi myös kansallisia eri toimijoiden tarpeisiin vastaavia työkaluja maaperän tilan seurantaan ja kasvukunnon ylläpitämiseen”, sanoo Luken tutkimusprofessori, HoliSoils-hankkeen koordinaattori Raisa Mäkipää.

HoliSoilsin ja Benchmarksin tutkijat ovat sitoutuneet tarjoamaan tieteellistä tietoa meneillään olevaan prosessiin, jonka tavoitteena on saada aikaan uusi maaperän seurantaa koskeva laki, joka parhaiten tukee Euroopan tärkeää lupausta terveestä maaperästä.

Lähde: luke.fi

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja