Glyfosaatin hyväksyntä jatkuu

Kasvinsuojelun tehoaineena käytetyn glyfosaatin hyväksymisaikaa jatkuu.

Kasvinsuojeluaineena käytetyn glyfosaatin hyväksymisaikaa on jatkettu 30.6.2016 asti. Päätös glyfosaatin käytöstä kasvinsuojelun tehoaineena piti alun perin tehdä tämän vuoden loppuun mennessä.

Tutkimustuloksissa on nostettu esille glyfosaatin mahdollinen syöpävaarallisuus. Tästä syystä EU:n jäsenmaiden pysyvän komitean kasvinsuojeluainejaosto arvioi sen käyttöä kasvinsuojelun tehoaineena.

- Antamassaan päätöksessä komissio on joutunut myöntämään aikalisää glyfosaatin lisäksi myös usealle muulle tehoaineelle. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että komissiolla on päätettävänään satoja tehoaineita ja resurssit päätösten valmistelemiseksi ovat rajatut. Glyfosaatin saaman julkisuuden vuoksi komissio joutuu erityisesti paneutumaan asiaan, jotta erilaiset väittämät siitä saadaan läpinäkyvästi ja perusteellisesti käsiteltyä EU-tasolla, Tukesin kemikaalituotevalvontayksikön johtaja Kaija Kallio-Mannila sanoo.

Asiantuntijat kokoontuvat syyskuun lopulla Euroopan elintarviketurvallisuusviranomaisen EFSA:n järjestämään kokoukseen. Komissio voi päättää glyfosaatin käytöstä vasta, kun ESFA on saanut päätelmät kaikista arvioinnin osa-alueista valmiiksi.

Lähde: Tukes

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja