Parlamentti glyfosaatista: lupa vain 7 vuodeksi ja ainoastaan ammattimaiseen käyttöön

Parlamentti ehdottaa päätöslauselmassaan komissiolle glyfosaatin hyväksynnän jatkamista seitsemäksi vuodeksi ja sallimista ainoastaan ammattikäyttöön.

Parlamentti ehdottaa päätöslauselmassaan komissiolle glyfosaatin hyväksynnän jatkamista seitsemäksi vuodeksi 15 vuoden sijaan ja sallimista ainoastaan ammattikäyttöön.

Päätöslauselma hyväksyttiin keskiviikkona äänin 374 puolesta, 225 vastaan ja 102 tyhjää. Päätöslauselma ei ole lakiasäätävä, vaan se on ehdotus komissiolle.

Glyfosaatin yhdenmukaista luokittelua koskevan asian käsittely on edelleen kesken Euroopan kemikaalivirastolla ECHA:lla, ja tästä syystä mepit kehottavat komissiota arvioimaan glyfosaatin hyväksyntää uudelleen.

Parlamentti pyytää päätöslauselmassaan komissiota tekemään uuden ehdotuksen, jotta glyfosaattia sisältävien kasvinsuojeluaineiden kestävää käyttöä voidaan käsitellä paremmin. Lisäksi mepit pyytävät komissiota varmistamaan, että glyfosaatin haitoista ja luokituksesta tehdään riippumaton, tieteelliseen näyttöön perustuva arviointi.

Päätöslauselmassaan parlamentti kehottaa kieltämään glyfosaatin käytön ns. sadon kuivatukseen ennen sadonkorjuuta.

Käsittely jatkuu seuraavasti:

EU:n pysyvän kasvi-, eläin-, elintarvike- ja rehukomitean kansalliset asiantuntijat äänestävät komission ehdotuksesta toukokuussa.

Komitea voi määräenemmistöllä joko hyväksyä tai hylätä komission ehdotuksen

Jos komiteassa ei synny enemmistöpäätöstä, päätöksenteko jää komissiolle.

Glyfosaatti: Rikkakasvien torjunta-aine. Euroopan markkinoilla on tällä hetkellä useita satoja rikkakasvien torjunnassa käytettäviä torjunta-aineita, jotka sisältävät glyfosaattia.

Lähde: Euroopan Parlamentin verkkosivusto

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja