Syyskasveilla rousteongelmia

Rousteongelmia muodostuu pahiten hienojakoisilla hiekka- ja hietamailla sekä multamailla, mutta nyt roustetta on esiintynyt myös savimailla.

Etelässä oli poikkeuksellisen runsassateinen, lumeton talvi. Vaikka jokaisen talvikuukauden keskilämpötila oli nollan yläpuolella, mahtui mukaan myös muutamia pakkasjaksoja. Rousteongelmat koettelivat syyskasveja jo talvella ja lisää vielä keväällä pakkasöinä. Rousteongelmia muodostuu pahiten hienojakoisilla hiekka- ja hietamailla sekä multamailla, mutta nyt roustetta on esiintynyt myös savimailla. Kun hienojakoiseen maahan imeytynyt vesi jäätyy, se laajenee ja työntää maahiukkasia irti toisistaan. Tällöin käy huonosti pienen taimen, joka on kasvattanut syksyllä juurensa vasta maan pintaosaan. Rouste työntää sen irti ja taimi kuolee.

Roustevaurioiden ennalta ehkäisy

Kuvassa elokuun 8 päivä 2019 Siuntiossa kylvetty hybridirukiin juuristo. Kasviin oli syksyllä kehittynyt runsaasti sivuversoja ja sen juuristo on runsas sekä pitkä. Ruiskasvustossa ei roustevaurioita ei esiintynyt. Kuvauspäivä 20.3.2020 (Saara Liespuu).
Syysviljoilla kylvösyvyydellä ja aikaisella kylvöllä voidaan vähentää rousteongelmia. Koska rukiin pitää pensoa jo syksyllä, sen kylvösyvyys ei saa kuitenkaan olla 2-3 cm syvempi. Hybridilajikkeilla aikainen kylvö pienellä siemenmäärällä, esim. 1,2 yksikköä/ha, mahdollistaa kasvin runsaan pensomisen. Tällöin myös juuristosta tulee vahva, haaroittuva ja syvälle maahan tunkeutuva. Vahvakuntoinen taimi kestää varsin hyvin roustetta.

Koska syysvehnä pensoo vasta keväällä, on se mahdollista kylvää syksyllä selvästi ruista syvempään. Myös aikainen kylvö on suositeltavaa niin satopotentiaalin kasvattamiseksi kuin roustevaurioiden vähentämiseksi.

Tässä pellossa härkäpavun jälkeen syysvehnä kylvettiin ilman muokkausta suorakylvönä 3 päivä syyskuuta 2019. Multamaassa kylvösyvyys oli 6-7 cm. Aikaisen syväkylvön ansiosta roustevaurioita ei ole päässyt syntymään. Oraissa näkyy jo uuden kasvun alkua Somerolla 4.4.2020 (Lasse Matikainen).

Kuminalla ei yleensä roustevaurioita esiinny. Lumeton talvi kuitenkin on nostanut kuminan taimia maasta ylöspäin. Kuminalla on pitkä ja paksu paalujuuri, mutta siihen sivujuurien muodostuminen on vähäistä. Kuminan pitkässä juuressa on onneksi runsaasti vararavintoa, mikä mahdollistaa sen selviytymistä.

Kuvassa rouste on kuminaa nostanut maasta ylöspäin, mutta se yleensä kuitenkin tästä jaksaa vielä kasvaa ja tuottaa satoa. Kuva Somerolta 4.4.2020 (Lasse Matikainen).

Syysrypsikasvustoissa on tänä vuonna todettu tavallista enemmän rousteongelmia. Syysrypsin juuristo ei ole niin vahva ja haaroittunut kuten mm. puolikääpiöivillä hybridisyysrapsilajikkeilla. Syysrapsillakin pätee sama suositus kuin syysviljoillakin eli riittävän aikainen kylvö, jotta kasvista jo syksyllä kehittyy riittävän kookas taimi ja juuristo tulevalle talvelle.

Pioneer Maximus 06 lajikkeen juuristoon kehittyy runsas ja haaroittuva sivujuuristo, joka pitää sen maassa vaikeissakin talviolosuhteissa. Jos rouste nostaa vähän juurta maasta ylös, siitä ei yleensä aiheudu kasvulle haittaa. Kuva Maximuksesta vuodelta 2017.  (Lasse Matikainen).

Etusivun ruiskuva on Somerolta pakkasyön jälkeen 5.4.2020 (Lasse Matikainen).

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja