29.09.14

Suunnittele lehmämäärän lisäys tarkoin

Lehmämäärän lisäys on suunniteltava tarkoin siten, että karjakoko vastaa tuotantokapasiteettia myös laajennuksen jälkeen.

Lehmämäärän lisäys on suunniteltava tarkoin siten, että karjakoko vastaa tuotantokapasiteettia myös laajennuksen jälkeen.

– Nopea eläinmäärän lisääminen on haastavaa sekä eläinten saatavuuden että rahoituksen näkökulmasta. Eläinmäärän lisäyssuunnitelman tulisikin kuulua jokaiseen laajennusinvestointisuunnitelmaan, kehottaa erikoistutkija Anna-Maija Heikkilä MTT:stä.

Karjakoon kasvattamiseen on useita vaihtoehtoja. Sukupuolilajitellun siemenen käyttö vähentää ostoeläinten tarvetta, kertoo eläinmäärän lisäämisstrategioista maisterintutkielman laatinut Anna Lappalainen. Tiineiden hiehojen ostaminen tämän hetkisillä hinnoilla on sitä vastoin edullista, mutta siihen liittyy muun muassa tarttuvien tautien leviämisriski. Ostossa ja siirroissa onkin hyvä noudattaa Eläintautien torjuntayhdistyksen ohjeita.

Eläintautien leviämisen riskiä voidaan vähentää ostamalla uudet eläimet ensin laitumelle. Näin ollen investoinnin valmistuminen kannattaa ajoittaa syksyyn. Lisäksi hyvissä ajoin ennen investoinnin valmistumista voidaan tehdä sopimus lehmävasikoiden ostamisesta yhden tai muutaman ison tilan kanssa.

Laidunkausi voi helpottaa myös laajennusvaiheen tilan ahtautta. Jos nuorkarja aiotaan jatkossa kasvattaa erillisessä rakennuksessa, kannattaa se rakentaa ensimmäisenä.

Lähde: MTT, Maitotilojen rakennemuutos hallintaan -hanke

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja