05.03.24

Viime vuonna uusia yhteismetsiä perustettiin ennätysmäärä

Viime vuoden aikana perustettiin ennätykselliset 46 uutta yhteismetsää, joiden maapinta-ala oli 14 500 hehtaaria. Määrä on eniten vuodesta 2002 alkaneella tarkastelujaksolla. Tämän vuoden alussa Suomessa oli 636 yhteismetsää, joiden yhteenlaskettu pinta-ala kattoi 775 700 hehtaaria.

Yhteismetsiä myös purettiin, kun kahden suvun perustama yhteismetsän osakaskunta lakkautetiin ja lisäksi kaksi pientä yhteismetsää yhdistyi kahteen suurempaan yhteismetsään.

"Uusien yhteismetsien myötä yhteismetsien maapinta-ala kasvoi 14 500 hehtaarilla. Se on miltei 1 500 hehtaaria enemmän kuin viiden edellisen vuoden uusien yhteismetsien pinta-alan vuotuinen kasvu keskimäärin, toteaa johtava asiantuntia Esa Ärölä Maanmittauslaitoksesta.

Yhteismetsien metsäomistus kasvoi myös noin 4 900 hehtaarilla metsänomistajien liittäessä metsiään yhteismetsiin yhteismetsäosuuksia vastaan ja yhteismetsien ostaessa metsätiloja. Lisäksi viime vuonna yhteismetsien osakaskunnat hankkivat maata omiin nimiin yli 3 200 hehtaaria liittämättä niitä yhteismetsiin. Viime vuoden lopulla osakaskuntien omistamien alueiden pinta-ala oli 67 100 hehtaaria.

Lisää tietoa yhteismetsistä yhteismetsät-verkkosivulla

Enemmän tietoa yhteismetsistä on kootusti saatavilla Suomen metsäkeskuksen hallinnoimalta yhteismetsät.fi-verkkosivustolta.

"Sivustosta on apua yhteismetsille ja kaikille yhteismetsäomistusta harkitseville. Sieltä löytyy tietoa yhteismetsäomistuksesta ja apua yhteismetsän hallinnointiin", kertoo metsänomistuksen johtava asiantuntija Jukka Matilainen Metsäkeskuksesta.

Uusimpana palveluna sivustolla on Etsi laajeneva yhteismetsä -verkkosivu, jolta yhteismetsään liittymistä harkitseva metsänomistaja löytää kaikki aktiivisesti laajenevat yhteismetsät. Aktiivisesti laajenevat yhteismetsät on tällä palvelulla helppo löytää ja niiden tilukset näkyvät myös kartalla.

Matilainen myös kannustaa kaikkia metsäomistajia harkitsemaan oman metsän liittämistä yhteismetsään, jos helppo ja vaivaton metsänomistajuus kiinnostaa ja pitämään sitä yhtenä vaihtoehtona myös sukupolvenvaihdostilanteessa.


Lähde: Maanmittauslaitos (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja