29.02.24

Uusien metka-tukien haku avautuu maaliskuun alussa

Metsänomistajat voivat hakea metsätalouden uusia metka-tukia 1.3.2024 alkaen Metsäkeskuksesta. Metka-tuilla edistetään kestävää yksityismetsien hoitoa ja käyttöä.

Metka-tukea voi hakea taimikon ja nuoren metsän hoitoon, terveyslannoitukseen, suometsän hoitoon, metsäteiden rakentamiseen ja perusparannukseen, kulotukseen sekä luonnonhoitoon. Metsänomistajat voivat hakea Metsäkeskuksesta myös ympäristötukea metsän määräaikaiseen suojeluun.

"Muutokset tukiehdoissa ja tukitasojen parannukset kannustavat oikea-aikaiseen metsien hoitoon, jossa huomioidaan myös metsäluonto. Tähän tilaisuuteen kannattaa nyt tarttua", sanoo hankehallinnon asiantuntija Yrjö Niskanen Suomen metsäkeskuksesta.

Metka-tuet korvaavat aiemmat kemera-tuet. Kaikkiin tukiin on tullut pieniä muutoksia aiempaan verrattuna. Metsätalouden tuet on tarkoitettu yksityisten metsänomistajien metsänhoidon tukemiseen.

Tukia voi hakea Metsään.fi-palvelussa ja lomakkeilla

Metsäkeskuksen Metsään.fi-palvelussa voi hakea tukea taimikon ja nuoren metsän hoitoon sekä terveyslannoitukseen.

Metsäkeskus suosittelee, että näitä tukia haettaisiin ensisijaisesti metsään.fi -palvelussa, sillä se nopeuttaa hakemusten käsittelyä. Välttämätöntä tämä ei ole, sillä edellä mainittuja sekä muita tukia voi hakea myös Metsäkeskuksen verkkosivuille 1. maaliskuuta ilmestyvillä hakulomakkeilla. Ruotsinkieliset hakulomakkeet valmistuvat maaliskuun aikana.

Muiden metka-tukien hakumahdollisuuksia tulee Metsään.fi-palveluun myöhemmin.

Hakemusten käsittely etenee vaiheittain

Metka-tukihakemusten käsittely alkaa vaiheittain Metsäkeskuksen uudessa tietojärjestelmässä. Ensimmäisenä Metsäkeskus voi käsitellä taimikon ja nuoren metsän hoidon sekä terveyslannoituksen hakemuksia maaliskuun alusta alkaen. Kulotustuen hakemuksia käsitellään manuaalisesti maaliskuusta alkaen, jotta tukipäätöksiä saadaan tehtyä ennen kulotuskauden alkua.

Ympäristötuen, suometsän hoidon tuen, metsätietuen ja luonnonhoidon tuen hakemuksia voidaan käsitellä Metsäkeskuksen tietojärjestelmässä myöhemmin kesästä alkaen.

"Näiden tukien hakemukset kannattaa valmistella rauhassa ja huolellisesti sekä varautua odotukseen päätöksen kanssa. Tiedotamme myöhemmin hakemusten käsittelyn tarkemmasta aikataulusta", Niskanen sanoo.

Lisätietoa uusista metka-tuista Metsäkeskuksen verkkosivuilta.


Lähde: Metsäkeskus (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja