01.03.17

Tuottajahintojen alamäki jatkuu

Laskussa niin lihan, viljan ja maidon hinnat.

Luonnonvarakeskuksen (Luke) tuoreen tilaston mukaan vuonna 2016 naudan-, sian-, siipikarjan- ja lampaan lihan tuottajahinnat jatkoivat laskuaan. Alamäessä ovat myös viljan ja maidon tuottajahinnat.

Teurastamot maksoivat tuottajille sonninlihasta vuonna 2016 keskimäärin 3,30 euroa kilolta ja kaikesta naudanlihasta yhteensä keskimäärin 2,85 euroa kilolta. Tämä oli vajaa kaksi prosenttia edellisvuotta vähemmän. Lihasiasta maksettiin neljä prosenttia edellisvuotta vähemmän eli 1,42 euroa kilolta. Karitsanlihasta maksettiin tuottajalle 3,67 euroa kilolta eli kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän. Myös broilerinlihan tuottajahinta laski kolmella prosentilla 1,31 euroon kilolta.

Viljan hinta laskussa

Viljelijä sai vuonna 2016 peruslaatuisesta vehnästä keskimäärin 139 euroa tonnilta. Tämä on seitsemän prosenttia edellisvuotta vähemmän. Rukiin tuottajahinta oli keskimäärin 171 euroa tonnilta eli kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Ohran keskimääräinen vuositason perushinta vuonna 2016 oli 132 euroa tonnilta, mikä on seitsemän prosenttia edellisvuotta vähemmän. Kauralla vastaava perushinta oli 129 euroa tonnilta, kolme prosenttia edellisvuotta vähemmän.

Vain perunan hinta hienoisessa nousussa

A-luokan kananmunien keskimääräinen tuottajahinta vuonna 2016 oli 1,06 euroa kilolta laskien kahdella prosentilla. Lattia- ja ulkokanojen munista tuottaja sai 1,08 euroa kilolta, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin virikehäkkikananmunista saatu hinta. Lattia- ja ulkokanaloissa tuotettujen kananmunien hinta on pysynyt samalla tasolla koko vuoden ja virikehäkkikanaloissa tuotettujen kananmunien hinta on laskenut.

Maidontuottaja sai maidosta viime vuonna keskimäärin 37,75 senttiä litralta. Hinta laski edellisvuodesta yhden prosentin eli 0,39 senttiä litralta.

Ruokaperunan vuositason keskimääräinen tuottajahinta oli 0,20 euroa kilolta, mikä on hieman edellisvuotta enemmän.

Lähde: Luke

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja