14.02.22

Maatilojen investointitahti taantui vuonna 2021

Tärkeimpiä syitä investointien hiipumiseen olivat koronapandemia, maatalouden kustannusten nousu sekä muutokset investointien rahoitus- ja tukiehdoissa.

"Investointien vähenemiseen on varmasti useita syitä, mutta tärkeimpiä lienevät koronapandemia ja maatalouden kustannusten nousu", arvioi erityisasiantuntija Aulis Kuusela Ruokavirastosta.

Isojen investointien hakumääriä vähensi myös se, että valiolaiset meijerit ottivat käyttöön tuotantosopimukset maidontuotannossa. Lisäksi lihanautakasvattamoiden laajennuksia ei ole vuoden 2020 lopun asetusmuutoksen jälkeen enää tuettu. Viljelijöiden syksyllä 2021 tekemät lypsy- ja lihakarjatalouden investointihakemukset koskivat pääsääntöisesti pienehköjä peruskorjauksia.

ELY-keskukset rahoittivat viime vuonna lähes 2300 maatalouden investointia, joihin myönnettiin avustusta noin 95 miljoonaa euroa ja korkotukilainoja 111 miljoonaa euroa. Tukisumma on runsaan viidesosan vähemmän kuin vuonna 2020. Edelleen eniten investointitukia myönnettiin Etelä-Pohjanmaalla, Varsinais-Suomessa, Pohjanmaalla ja Pohjois-Pohjanmaalla. Näillä alueilla toimii suurin osa Suomen maatiloista.

Siitä huolimatta, että Valion tuotantosopimukset vähensivät maidontuottajien investointeja, C-alueen maitotilojen investointeja rahoitettiin euromääräisesti eniten. Näille maitotiloille myönnettiin avustuksia lähes 16 miljoonaa euroa ja korkotukilainoja noin 22 miljoonaa euroa. Seuraavaksi eniten tukea myönnettiin kasvihuoneiden ja salaojituksien investointeihin, yli seitsemän miljoonaa euroa avustusta molempiin kohteisiin.

EU:n elpymisvarojen lisämääräraha vilkastuttanut investointeja

Vuosille 2021–22 maatalouden investointeihin saatiin yli 43 miljoonan euron lisämääräraha EU:n elpymisvaroista. Elpymisvaroista tuetaan energiantuotantoa, työympäristöä, tuotantohygieniaa, eläinten hyvinvointia tai ympäristön tilaa edistäviä investointeja. Viljelijät tarttuivat tähän tilaisuuteen vuonna 2021, sillä näiden investointien määrä kasvoi edellisvuoteen verrattuna.

Myös tälle vuodelle saadaan EU:n elpymisvaroista lisärahoitusta vastaaviin investointeihin. Esimerkiksi energiantuotannon investointiin, kuten tuulivoimalan hankintaan, voi saada 40 prosentin avustuksen. Maataloudessa käytettävän biokaasun tuotantoinvestointiin avustus voi olla jopa 50 prosenttia hyväksytyistä kustannuksista. Eläinten hyvinvointia, ympäristön tilaa, työympäristöä ja tuotantohygieniaa parantaviin investointeihin voi saada tukea 30–40 prosenttia hyväksytyistä kustannuksista.

Katso tarkempi esittely maatalouden investointi ja aloitustuista käyttökohteittain ja alueittain vuonna 2021.

Lähde: Ruokavirasto (Uutinen kokonaisuudessaan täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja