05.09.22

Maatalouden tuotantorakennusten kiinteistöverotuki haettavissa 15.9.–31.10.

Tilapäistä kiinteistöverotukea voivat hakea kaikki maataloudenharjoittajat, joille on verovuoden aikana määrätty kiinteistöveroa maatalouden tuotantorakennuksista. Tuen hakuaika on 15.9.–31.10.2022.

Tuen määrä on enintään 35 000 euroa. Tukea voi hakea, jos maatalouden tuotantorakennuksista perittävä kiinteistövero on vähintään 10 euroa. Tuki koskee ainoastaan maatalouden tuotantorakennuksia – ei maapohjaa eikä metsätalouden tuotantorakennuksia.

Kiinteistöverotukea voi hakea, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

  • rehujen, poltto- ja voiteluaineiden, sähkön ja lannoitteiden osuus maatalouden menoista ennen varauksia, poistoja ja korkokuluja on vähintään 15 prosenttia
  • hakija ei ole pakotelistalla Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi
  • hakija ei ole saanut muuta kriisitukea Ukrainaan kohdistuneen hyökkäyksen vuoksi

Maatalousyhtymän osakkaat hakevat maksamaansa kiinteistöveroon tukea kukin omalla hakemuksellaan. Jos hakija on saanut Ahvenanmaan maakuntahallinnolta tukea alkutuotantoa varten, se voi vaikuttaa mahdolliseen kiinteistöverotuen määrään.

Kiinteistövero tulee maksaa ajallaan

Tukipäätökset tehdään Verohallinnossa marras-joulukuun vaihteessa. Kiinteistöveron ensimmäisen erän eräpäivä on useimmilla jo ennen tukipäätöksen saamista, monilla myös toisen erän eräpäivä. Kiinteistöverot tulee maksaa normaalisti aiemman kiinteistöveropäätöksen mukaan, kunnes hakija saa hyväksytyn päätöksen tuesta.

Maatalouden tuotantorakennusten kiinteistöverotuki pienentää määrättyä kiinteistöveron määrää. Kiinteistöverotuki maksetaan ennen vuoden loppua. Jos kiinteistöveroa on vielä maksamatta, kun hakemus hyväksytään, kiinteistöveron määrä alenee tuen verran. Muussa tapauksessa tuki maksetaan verohallinnolle ilmoitetulle tilille.

Tukea haetaan OmaVerossa

Kiinteistöverotukea voi hakea OmaVerossa 15.9.–31.10.2022. Hakemuksen tiedot voi antaa puhelimitse vain erityisestä syystä, jos hakija ei voi käyttää OmaVeroa. Tukea ei myönnetä automaattisesti, vaan sitä pitää hakea itse.

Jos hakijalla on maatalouden tuotantorakennuksia ja niistä perittävä kiinteistövero on vähintään 10 euroa, linkki hakemukseen löytyy 15.9.2022 alkaen OmaVeron etusivulla, kohdassa Kiinteistövero.

Jos veroasioissa käytetään asianhoitajaa, hänellä tulee olla joko valtuus “Veroasioiden hoito tai “Kiinteistöveroasioiden hoito”.

Hakija saa päätöksen kiinteistöverotuesta OmaVeroon ja postitse, jos hän ei ole ottanut käyttöön sähköistä viranomaisasiointia eli Suomi.fi-viestejä. Jos Suomi.fi-viestit on käytössä, päätöksen saa ainoastaan OmaVeroon.


Lähde: Vero.fi (Koko tiedote täällä)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja