09.09.22

Kasvinviljelytilojen kannattavuus paranee viime vuoteen verrattuna, mutta kotieläintilojen heikkenee

Luonnonvarakeskuksen (Luke) ennustepäivityksen mukaan tuottajahintojen nousu ja yhteiskunnan tukitoimet näyttävät kohoavista kustannuksista huolimatta pitävän maatalouden kannattavuuden vähintään edellisvuoden tasolla. Vuonna 2022 maatilojen keskimääräinen yrittäjätulo on ennusteen mukaan 21 400 euroa.

"Vuonna 2022 maatalouden keskimääräinen kannattavuuskerroin kohoaa 0,50:een viime vuoden 0,44:stä", ennustaa Luken tutkija Jukka Tauriainen.

Tämä tarkoittaa, että maatalousyrittäjän tuntipalkka on noin 8,2 euroa ja oman pääoman korkotuotto 1,9 prosenttia. Kannattavuuskerroin lasketaan jakamalla yrittäjätulo viljelijäperheen oman työn palkkavaatimuksen ja oman pääoman korkovaatimuksen summalla.

Maataloustuotannon arvoa kuvaava kokonaistuotto kasvaa tänä vuonna noin 247 000 euroon yritystä kohti. Siitä tukien osuus on 25 prosenttia. Kun kokonaistuotosta vähennetään kaikki tuotantokustannukset, saadaan yrittäjänvoitto, joka osoittaa maatalousyritysten jäävän noin 21 000 euroa tappiolle.

Kannattavuus vaihtelee tuotantosuunnittain

Viljakasvien tuottajahinnat kohoavat selvästi tällä satokaudella. Kun sato on parempi kuin viime vuonna, kustannusnoususta huolimatta viljan sekä öljy- ja valkuaiskasvien viljelyn keskimääräinen kannattavuus kohenee viime vuoteen verrattuna. Kannattavuuskerroin kohoaa 1,08:aan. Myös muun kasvinviljelyn kannattavuus paranee.

Kotieläintilojen kustannusnousu on merkittävä edellisvuoteen verrattuna. Ennusteen hintaoletuksilla maidontuotannon kannattavuuskerroin jää alle 0,2:n. Muiden nautakarjatilojen keskimääräinen kannattavuuskerroin putoaa 0,26:een. Sikatilojen kannattavuuden ennustetaan pysyvän suunnilleen ennallaan maatalouden tukipaketin sekä viljatuottojen kasvun myötä.

Siipikarjatalouden tulos heikkenee kustannusten kasvun ja tuottojen pienenemisen myötä. Siipikarjatalouden ennuste on muita tuotantosuuntia epävarmempi pienen otoskoon ja pienen tulosmarginaalin vuoksi. Hintamuutokset vaikuttavat tulokseen merkittävästi.

Ennusteiden taustaoletuksista

Vuoden 2022 talousennusteiden pohja-aineistona on käytetty 203 kannattavuuskirjanpitoyrityksen tilinpäätöksiä vuodelta 2021 ja 540 yrityksen tilinpäätöksiä vuodelta 2020. Vuoden 2022 yrityskohtaisissa ennusteissa otettiin huomioon panos- ja tuottajahintamuutokset, tukimuutokset sekä alueittaiset keskisatoarviot kasveittain. Ennusteissa oletetaan, että tilojen koko säilyy ennallaan ja ne tuottavat samoja tuotteita samoilla tuotantopanoksilla kuin aiempina vuosina.

Yrityskohtaisista tuloksista on laskettu painotetut keskiarvot kuvaamaan noin 32 000 suurimman maatalous- ja puutarhayrityksen keskimääräisiä tuloksia.

Tarkempaa tietoa ennustetuloksista sekä laskentaperiaatteista Luken Taloustohtori-palvelusta.


Lähde: Luonnonvarakeskus (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kannattaa odottaa hetki - Anonyymi Pysyväislinkki
09.09.22 19:03

Kovasti hinnat on laskusuunnassa, että kannattavuus sen mukaan?

13.09.22 08:20

on väärin julkaista tällaisia harhaanjohtavia laskelmia jotka eivät pidä paikkaansa.
Viime vuosi ei ole millään lailla vertailukelpoinen vuosi mihinkään koska se oli täysi katastrofi suurella osalla kasvinviljelytiloja.
Laskelmassa ei näköjään huomioida että Lounais-Suomessa kaikki syysvehnän ennätyskylvöala jouduttiin rikkomaan ja kylvämään uudelleen.
Viljan ostohinta on kaksinkertainen ja panosten hinta, kuten apulanta, noin nelinkertainen viime vuoteen nähden.
Tulos on edelleen huonompi kuin koskaan.

Mää vaan - Anonyymi Pysyväislinkki
15.09.22 12:48

Näitä artikkeleja alkaa nousta , jotta kotieläintiloille saadaan rakennettua lisää tukea syksyn aikana.

Yara:sta nousi viljelijän painajainen - Anonyymi Pysyväislinkki
18.09.22 16:07

"Monopoliasemassa oleva Yara repii maatalouden ahdinkotilanteessa järisyttävää ennätystulosta. Liikevoitto nousi viime vuonna 389 prosenttia.

Pääministeri totesi sähkön hintakatosta, että ”poikkeukselliset ajat vaativat poikkeuksellisia toimia”. Tämän johdosta olisi mielestäni syytä miettiä poikkeuksellisia toimia myös lannoiteasiaan."

Joku brukare - Anonyymi Pysyväislinkki
09.11.22 20:07

Yara mainitsi jossain vaiheessa, että energian hinta on niin kova, että tuotantoa ei voi tehdä ellei hintaa voi nostaa. Perusteluna muun muassa maakaasun noussut hinta. Veikkaan että korotukset kyllä kattoivat mennen tullen tuon energian ja katteet paranivat siin sivussa. Vaikeaa on näköjään hinnan lasku nyt kun tilanne on taas hieman parempi energian suhteen.

Kasvinviljelytila - Anonyymi Pysyväislinkki
09.11.22 20:00

Kai noissa tutkimuksissa joku perä on. Kasvinviljely on ollut hyvinkin kädestä-suuhun toimintaa, kun on monta vuotta ollut peräkläin suht huonot sadot säiden vuoksi. Näiden seurauksena on jopa velkaannuttu, kun tuotantopanoksiin ei ole jäänyt varoja huonon sadon myötä. Nyt kun tuli hiukan parempi vuosi, niin siitäkin syödään sitten ylimääräiset katteet pois nousseiden kustannusten myötä. Mitään uusinvestointeja ei ole voinut juurikaan tehdä, kun kannattavuus on mitä on. Saatikka hankkia kallista peltoa.
Kotieläintilat ovat laajentaneet ja uskovat suuruuden ekonomiaan. Monet ovat jalostaville yhtiöille käytännössä ”renkejä”, joille sopimushinnat ovat sanelupolitiikkaa. Rahaa kyllä pyörii ja liikevaihtokin on sokaisevaa luokkaa, mutta totuus on sittenkin karu. Kannattavuus perustuu jatkuvaan kasvuun kuten liike-elämässä on tapana sanoa. Jossain kohtaa kun tulee pienikin häiriö pyörivään ”tuloskoneeseen”, niin maksuvalmius on helisemässä heti.
Kasvinviljelytilat eivät pysty laajentamaan samalla tyylillä, kun eläintilat maksavat pelloista enemmän ja vuokraavat samaten kalliimmalla - osin myös parempien tukien myötä.
Kaikki kunnia kotieläintuotannolle, itse arvostan sitä! Mutta saisi sitä kasvinviljelytiloillekin katetta jäädä, varsinkin hyvinä satovuosina.