27.12.22

CAP27: Tukien saamiseksi hakijan tulee osoittaa olevansa aktiiviviljelijä

Maaseudun sekä maatalouden tuet ovat uusiutumassa, kun uusi EU:n maatalouspolitiikan kausi alkaa vuoden 2023 alussa. Kuten tähänkin asti, tukia saavat uudella kaudella vain ne, jotka täyttävät aktiiviljelijän määriltelmän.

Aktiiviviljelijällä tarkoitetaan tuenhakijaa, joka harjoittaa vähintään vähimmäistason maataloustoimintaa. Tuenhakijan on täytettävä ehto joka vuosi saadakseen suoria tukia, luonnonhaittakorvausta, ympäristösitoumukseen perustuvaa ympäristökorvausta ja luonnonmukaisen tuotannon korvausta. Suoria tukia ovat perustulotuki, uudelleenjakotulotuki, nuorten viljelijöiden tulotuki, tuotantosidonnaiset tulotuet (eläinpalkkiot, tärkkelysperunapalkkio ja erikoiskasvipalkkio) ja ekojärjestelmätuki.

Tuenhakija täyttää aktiiviviljelijän määritelmän, jos jokin seuraavista ehdoista täyttyy:

  • Tilan päätoimiala liittyy maatalouden harjoittamiseen ja tuenhakija on alv-velvollinen alkutuottaja
  • Tuenhakija on saanut edellisenä vuonna EU:n suoria tukia enintään 5000 €
  • Tuenhakija todistaa maataloustoiminnan harjoittamisen muilla asiakirjoilla

Jos tuenhakija ei täytä aktiiviviljelijän ehtoa yllä olevin perustein, hänen on annettava erillinen selvitys maaseutuelinkeinoviranomaiselle ja todistettava maataloustoiminnan harjoittaminen toimittamalla asiakirjoja. Hyväksyttäviä asiakirjoja täydentämään tukihaussa ilmoitettuja tietoja, kuten kasvulohkotietoja, voivat olla esimerkiksi maataloustuotteiden myyntitositteet tai maatalouden tuotantopanosten ostotositteet ja maatalousverotuksen maataloustulo tai -menotiedot. Tuenhakijan tulee kirjallisesti perustella, miten hän täyttää vähintään vähimmäistason maataloustoiminnan harjoittamisen.


Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö (Koko tiedote täällä.)


Muokattu 30.12.2022 klo 10: Täsmennetty aktiiviviljelijän määritelmää

Kommentit