18.04.23

PTT: Maatalouden yrittäjätulo kohenee hieman, mutta kannattavuus pysyy heikkona

Tuoreen Pellervon taloustutkimus PTT:n ennusteen mukaan maatalouden yrittäjätulo kohenee hieman, kun muun muassa energian, lannoitteiden ja rehujen hinnat laskevat, mutta kannattavuus pysyy heikkona. Ruuan kuluttajahintojen ennustetaan nousevan noin 7,5 prosenttia, mutta maatalouden tuottajahintojen nousu hidastuu.

Tuotantopanosten hinnat laskussa

Vuonna 2022 maatalouden tuotantopanosten hinnat nousivat rajusti: Lannoitteiden hinnat yli 80 prosenttia, ja sähkön hinnasta ja riittävyydestä oli suuria huolia erityisesti syksyllä sekä alkutalvesta. Tänä vuonna tuotantopanosten hinnat laskevat merkittävästi, mutta kustannuksia lisää lainakorkojen nousu, erityisesti isoja investointeja tehneillä tiloilla.

”Kustannustaso jää kuitenkin aikaisempia vuosia korkeammaksi, mikä heikentää kannattavuutta etenkin kotieläintiloilla. Maatalouden kannattavuus pysyy heikkona, ja tilojen väliset erot taloustilanteessa suurenevat”, kertoo PTT:n vanhempi maatalousekonomisti Päivi Kujala.

Tuottajahintojen nousu hidastuu, mutta viljan hinnat laskivat jo

Kotimaan viljan tuottajahinnat palautuivat helmikuussa keskimäärin lähes vuodentakaiselle tasolle voimakkaan nousuhintaisen vuoden jälkeen. Poikkeuksen tästä tekee ruis, jonka hinta nousi tämän vuoden helmikuussa 48 prosenttia verrattuna vuodentakaiseen hintaan.

Viljan hinnat laskevat tulevana satovuonna mutta jäävät kuitenkin totuttua korkeammalle.

Satovuosi 2024/25 on vielä hyvin suuren epävarmuuden sävyttämä johtuen sääolosuhteista ja sotatilanteen kehittymisestä Ukrainassa. Kotimaan viljavarastot täyttyivät viime vuonna.

Suomessa maidon tuottajahinta on toistaiseksi laskenut hyvin maltillisesti marraskuun huipusta (55,58 s/l), ja on viime kuukausina edelleen ollut jopa loivassa nousussa. Helmikuussa maidon tuottajahinta oli Suomessa 31 prosenttia korkeampi edellisvuoden helmikuuhun verrattuna. EU:n keskihinta vastaavasti oli noin 25 prosenttia korkeampi. Maidon tuottajahintojen nousuvauhti hidastuu kuluvan vuoden aikana merkittävästi, ja vuodelle 2024 ennustetaan tuottajahinnan laskua.

Kotimaassa naudan ja siipikarjanlihan tuottajahintojen viimevuotinen nousu on pysähtynyt ja taittunut laskuun. Kulutuskäyttäytymisen muutos ja tuotantokustannusten lasku aiheuttavat laskupainetta tuottajahintoihin. Suomessa tuottajahinnat pysyvät kuitenkin tavanomaista korkeammalla tasolla tänä vuonna, jotta elintarviketeollisuus saa varmistettua kotimaisen raaka-aineen saatavuuden. Ensi vuonna lihan tuottajahintojen ennustetaan laskevan.

Maatalouden yrittäjätulo kääntyy nousuun, kannattavuus edelleen heikolla tasolla

Maatalousyrittäjien tulot markkinoilta kasvoivat viime vuonna merkittävästi, kun tuottajahinnat nousivat historiallisen korkeiksi. Tänä vuonna tulot markkinoilta pienenevät jonkin verran, mutta tulot jäävät silti selvästi pidemmän ajan keskiarvoa korkeammalle. Tulojen pienenemiseen vaikuttaa erityisesti viljan laskusuuntainen hintakehitys.

Maatalouden kulut kasvoivat viime vuonna myös ennätyskorkeiksi; tänä vuonna kulut pienenevät enemmän kuin tulot. Kulut pysyvät kuitenkin viime vuosien keskiarvoa korkeammalla.

EU:n yhteisen maatalouspolitiikan uuden rahoituskauden (CAP2027) tukimäärä laskee hieman verrattuna edelliseen rahoituskauteen. Keväällä 2023 hyväksytyn määräaikaisen lannoite- ja sähkötuen vaikutus yrittäjätuloon jäänee vähäiseksi. Samoin kuin viime vuoden valtion kriisitukipaketista maksamattoman osuuden vaikutus.

Tänä vuonna yrittäjätulo kasvaa noin viidenneksen, kun maatalouden kulujen lasku on suurempaa kuin tulojen pieneneminen. Yrittäjätulon kasvu ei kuitenkaan tuo ratkaisua maatalouden pitkän aikavälin kannattavuusongelmaan.

Ensi vuonna yrittäjätulo kääntyy laskuun, kun tulot markkinoilta pienenevät enemmän kuin tuotantokustannukset.


Lähde: Pellervon taloustutkimus PTT (Koko tiedote täällä ja koko ennuste luettavissa täältä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja