07.07.23

Maatalouden investointitukivarat loppuivat – tukea kannattaa hakea uudelleen, koska lisävaroja etsitään

Maa- ja metsätalousministeriö osoitti 15.6.2023 tehdyllä päätöksellä varoja maatalouden energiainvestointeihin, ympäristön tilaa ja kestävää tuotantoa sekä eläinten hyvinvointia ja bioturvaa edistäviin investointeihin yhteensä 25 miljoonaa euroa. Avustusta oli kuitenkin jo ensimmäisellä tukijaksolla haettu tätä enemmän. Näin ollen osassa ELY-keskuksia joudutaan tekemään kielteisiä tukipäätöksiä varojen puuttuessa.

Maa- ja metsätalousministeriö pitää kyseisiä investointeja hyvin tärkeinä ja pyrkii löytämään ratkaisuja, jotta vuoden kahdella viimeisellä tukijaksolla olisi edelleen mahdollista myöntää avustusta näille hankkeille.

Kielteisen päätöksen saavilla hakijoilla on mahdollisuus hakea tukea uudelleen edellytysten täyttyessä. Mikäli hanketta ei ole aloitettu, hakija voi jättää uuden tukihakemuksen esimerkiksi nyt käynnissä olevalle, 15.8. päättyvälle tukijaksolle. Myös uusien hankkeiden suunnittelua kannattaa jatkaa.

Edellisen hallituksen varautuminen avustusten suosioon ei ollut riittävä", toteaa maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.

Investointi- ja aloitustukien haku alkoi huhtikuussa. Kevään mittaan viljelijät ovat hakeneet investointitukia varsinkin energiaan liittyviin investointeihin sekä navetoiden peruskorjaukseen ja laajentamiseen. Energiainvestointien määrä on kasvanut jo useamman vuoden. Viljelijät investoivat esimerkiksi aurinkopaneeleihin.


Lähde: Maa- ja metsätalousministeriö (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja