Peruskuivatustoimintaan haettavissa investointitukea

Maatalouden investointitukiin EU:n maaseutuohjelman rahoituskaudelle 2023-2027 on tullut saataville uusi tukikohde: yhteinen ojitusinvestointi, joka on tarkoitettu ympäristön tilaa ja kestävää tuotantotapaa edistävään peltojen peruskuivatukseen. Ojitushankkeesta saatavan kuivatushyödyn on kohdistuttava maatalousmaahan ja vähintään kahteen maatilaan.

Tuen kohteena oleva peruskuivatustoiminta voi olla esimerkiksi valtaojien perkausta, kaivuuta ja padotusta, putkiojien rakentamista sekä peltoalueiden pengertämistä ja pumppaamoiden perustamista. Tuettavalla hankkeella on oltava myönteinen vaikutus vesiensuojeluun, luonnon monimuotoisuuteen ja ilmastonmuutokseen sopeutumiseen, mikä voidaan varmistaa soveltamalla luonnonmukaisia suunnitteluratkaisuja.

Tukea voi saada uusien uomien tekoon tai olemassa olevien uomien peruskorjaukseen 40 % hyväksyttävistä kustannuksista. Myönnettävän tuen vähimmäismäärä on aina yli 3 000 euroa eli kustannusarvion on oltava yli 7 500 euroa. Tukea ei myönnetä uoman kunnossapitoon.

Tuki on haettavissa jatkuvasti muiden maatalouden investointitukien tapaan Ruokaviraston Hyrrä-asiointipalvelussa, ja sitä voi hakea ojitusyhteisö tai yhteisestä ojituksesta sopineet maatalousyrittäjät. Tuen hakuun osallistuvien tulee olla aktiiviviljelijöitä.

Ojitusyhteisöjen tietoja voi etsiä ELY-keskusten ylläpitämästä karttapalvelusta (ArcGIS Online).

Ojitussuunnitelmassa huomioitava ympäristötoimenpiteet

Hakemukseen liitettävässä ojitussuunnitelmassa tulee olla tarkoituksenmukaisia rakenteita ja toimenpiteitä, joiden avulla voidaan vähentää ojituksen haittoja, pidättää ravinteita ja kiintoainesta, viivyttää virtaamaa, sopeutua muuttuviin sää- ja vesiolosuhteisiin ja edistää luonnon monimuotoisuutta.

ELY-keskus tarkastaa suunnitelmasta, edistääkö hanke ympäristön tilaa maatalouden rakennetukilain mukaisesti sekä käsittelee sen myös tarvittaessa ojitusilmoituksena.

Lisätietoa tarkemmista tukiehdoista, liitteistä ja peruskuivatuksesta:



Lähde: STT Info (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja