26.10.22

Energiasääennuste kertoo auringon paisteen ja tuulen kilowattitunteina paikkakuntakohtaisesti

Ilmatieteen laitoksen tuottama energiasääennuste kertoo auringon paisteen ja tuulen kilowattitunteina seuraavan 24 tunnin aikana paikkakuntakohtaisesti. Ennuste on nyt päivitetty hyödyntämään HARMONIE-säänennustemallin tarjoamia tarkempia säätietoja aikaisemmin käytössä olleen HIRLAM-mallin sijaan.

Energiasäätä seuraamalla aurinko- ja tuulivoimaa käyttävät taloudet ja yhteisöt voivat paremmin ennakoida, mihin aikaan esimerkiksi aurinkosähköä on hyvin tarjolla ja ajoittaa kulutuksensa sen mukaan. Toisaalta omaa kulutusta voi vähentää, jos luvassa on pilvistä ja tuuletonta energiasäätä.

BCDC Energia -tutkimushankkeessa kehitetty energiasääennuste on tarjonnut paikkakuntakohtaisen ennusteen aurinkosähkön ja pientuulivoiman tuotannosta vuodesta 2016 alkaen. Energiasääennuste on maksuton ja vapaasti sähkönkuluttajien, tuottajien ja kansalaisten hyödynnettävissä osoitteessa bcdcenergia.fi/energiasaa.

Aiemmin energiasääennusteen pohjana käytetty HIRLAM-säänennustusmalli on tuottanut sääennusteita vuodesta 1990 lähtien, mutta Ilmatieteen laitos lopettaa HIRLAM-mallin käytön lokakuussa 2022. Energiasääennusteen päivityksessä käyttöön on otettu HARMONIE-säänennustusmalli. Se ennustaa säätä 2,5 kilometrin vaakasuuntaisella erottelukyvyllä, kun HIRLAMissa se on noin 7,5 km.


Lähde: Ilmatieteen laitos (Koko uutinen täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja