03.10.08

Pientuulivoimalasta lisäenergiaa kiinteistöön

Tuuli on energiamuotona puhdas ja tuulisähkön ekologinen jalanjälki pieni. Siirtyminen käyttämään tuulivoimaa on konkreettinen ympäristöteko, joka tukee ympäristöystävällistä sähkön tuotantoa ja edistää uusiutuvan energialähteen käyttöä. Näin perustelee johtaja Jari Suominen St1- energiayhtiöstä, joka on lähtenyt voimallisesti mukaan tuulivoimabisnekseen.

Tuuli on energiamuotona puhdas ja tuulisähkön ekologinen jalanjälki pieni. Siirtyminen käyttämään tuulivoimaa on konkreettinen ympäristöteko, joka tukee ympäristöystävällistä sähkön tuotantoa ja edistää uusiutuvan energialähteen käyttöä. Näin perustelee johtaja Jari Suominen St1- energiayhtiöstä, joka on lähtenyt voimallisesti mukaan tuulivoimabisnekseen.

Uudenaikainen pientuulivoimala mahdollistaa yksittäisen kuluttajan siirtymisen käyttämään hajautettua energiaa. Hajautettuna sähköenergian lähteenä pientuulivoimalaitoksella tuotetusta sähköenergiasta ei aiheudu siirtohäviöitä ja sen lisäksi sillä eliminoidaan tehokkaasti paikallisten tuuliolosuhteiden vaihtelujen vaikutusta.

St1 Oy markkinoi lahtelaisen Eagle Tuulivoima Oy:n pientuulivoimaloita, joita on toistaiseksi kahta kokoa teholtaan 2 ja 5 kW , mutta tulossa on myös yritys- ja maatilakäyttöön soveltuvat 10, 20, 50 ja 100 kW laitokset. Tämä kokoluokan tuulivoimaloista riittää sähköä myytäväksikin.

- Pientuulivoimalan liittäminen verkkosyöttölaitteella sähköverkkoon edellyttää sopimusta sähkön siirtoyhtiön kanssa. Sen lisäksi mahdollisesta korvauksesta verkkoon syötettävän ylimääräisen sähkön osalta pitää erikseen sopia sähköenergian myyvän yhtiön kanssa.

- Yksittäisen kuluttajan kannalta olisi toimivinta, jos lainsäädännöllä voitaisiin varmistaa kuluttajan tuottaman ylimääräisen verkkoon syöttämän sähkön ”nettaaminen” verkosta ostettua sähköä vastaan, Jari Suominen sanoo. Nettaaminen tarkoittaa sitä, että ylimääräinen sähkö tuotetaan valtakunnan verkkoon, ja vastaavasti tyynellä säällä käytettävä virta saadaan kokonaisuudessaan verkosta.

Nimellisteholtaan 5 kW:n pientuulivoimalan voidaan arvioida tuottavan noin 10.000 kWh sähköä vuodessa. Laitoksen tuottaman sähkön kokonaisarvo on 6,5 c/kWh energiamaksulla ja 5,5 c/kWh siirtomaksulla 1.200 euroa/vuosi.

Mikäli tuulivoimalaitoksen tuottama kokonaissähköenergia netataan kulutusta vastaavasti, voidaan 5 kW voimalaitoksen sijoitetun pääoman tuotoksi saada 11.090 euron hankintahinnalla 11 prosenttia ja takaisinmaksuajaksi noin yhdeksän vuotta.

Asiakkaita ST1 lähtee herättelemään avaamalla 30.10. ensimmäisen tulevaisuuden jakeluasemansa, jossa mittarikentän tarvitsema energia tehdään paikallisesti tuuli- ja aurinkovoimalla. Aseman sähköntarpeensta enin osa tuotetaan 2 kW voimalla, jota aurinkopaneelit avustavat tyynellä säällä.

Tuuliselle paikalle

Pientuulivoimalaitokselle paras mahdollinen sijoituspaikka on avoin tai ympäristöään ylempänä oleva paikka. Tyypillisiä hyviä asennuspaikkoja ovat meren rannikkoalueet, sisämaan järvien rannat, isot peltoaukeat ja mäkien huiput. Toiminnan kannalta oleellista on, että saapuvan tuulen suuntaan on mahdollisimman paljon tyhjää tilaa.

Suomen rannikkoalueilla tuulen keskinopeus on noin 6 m/s. Saaristossa keskinopeus on noin 7 m/s ja sisämaassa uulisilla alueilla, kuten mäkien päällä noin 4–5 m/s. Uusimmat pientuulivoimalaitokset alkavat tuottaa sähköä noin 2 m/s tuulessa ja nimellistuotto saavutetaan noin 9 m/s tuulella.

Eaglen tuulimyllyissä käytetään kevyttä hybtoniitti-siipimateriaalia, joka lähtee pyörimään pienelläkin tuulen nopeudella. Myrskyssä automatiikka kääntää siivet poispäin tuulesta. Melutaso myllyissä on matala; 80 prosentin teholla siivet pitävät suhinaa, eivätkä häiritse ympäristöä.

Pientuulivoiman käyttö on yksinkertaista, koska tuotettu sähkö voidaan syöttää suoraan kotitalouden sähköverkkoon. Tuulivoimalan kapasiteetti ja sähkötaajuus vaihtelevat tuulenvoimakkuuden mukaan. Järjestelmään asennettu verkkosyöttölaite muuttaa sähkön normaaliksi verkkovirraksi ja syöttää sen kiinteistön verkkoon. Yksittäisenä voimantuotantomuotona pientuulivoimala ei toimi, koska verkkovirran katketessa virran syöttö kiinteistöönkin lakkaa.


Kahden kilowatin tehoinen Eagle-tuulivoimala maksaa asennettuna varustuksesta riippuen noin 8.000 ja viisikilowattinen noin 12.000 euroa. Tulossa ovat myös isommat 10, 20, 50 ja 100-kilowattiset laitokset. Niiden hintoja ei ole vahvistettu.

Tuulivoimala kytketään kiinteistön sähköjärjestelmään verkkosyöttölaitteella.

- Pientuulivoimaloiden hankintaa hidastaa kuntien vaihteleva rakennuslupakäytäntö. Laitoksille vaaditaan joko ilmoitus, toimenpidelupa tai rakennuslupa. Yhtenäinen ohjeistus yksinkertaisen lupamenettelyn suhteen nopeuttaisi ja helpottaisi pientuulivoimalaitosten hankintaa, Suominen sanoo.

Realistinen tavoite on saada Suomeen satatuhatta noin 5 kW tehoista tuulivoimalaa. Tämä edellyttää kuitenkin selkeää lupamenettelyä ja sähköyhtiöille ostovelvoitetta. Tuo määrä pieniä tuulivoimala vastaa noin 500 MW tuotantotehoa ja noin 1 TWh tuotantoa vuodessa.

- Tällöin hajautettu pientuulivoimatuotanto on kuluttajalle todellinen vaihtoehto, joka lisää kilpailua ja rajoittaa siten tehokkaasti sähköenergian hinnan nousua, koska hän hankkii sen sieltä mistä edullisimmin saa, Jari Suominen korostaa.

Etäisyyden vaikutus voimalan melutasoon
Etäisyys
m
Melutaso
dB
Voimalan
nimellistehosta
%
Melun tyyppi
5 48 80 Suhinaa,
ei runkohumahdusta
10 42 80

Heikosti suhinaa,
Peittyy tuulen huminaan

20 alle 40
ei mitattavissa
80

Juuri ja juuri kuultavissa suhinaääntä

40 ei mitattavissa 80

Ei erotettavissa tuulivoiman ääntä

Teksti: Vesa Jääskeläinen
Kuvat lähde: Eagle Tuulivoima Oy

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja