Olet täällä

Nyt on varhaiskevään ruiskutusten aika

Kevät on jo ehtinyt pitkälle ja uusi kasvinsuojelukausi on alkamassa. Hedelmäpuilla, marjapensailla sekä koristekasveilla esiintyy tuholaisina mm. kirvoja kemppejä ja punkkeja, jotka talvehtivat näiden kasvien pinnalla muna-asteella.

Näiden tuholaisten torjuntaan varhain keväällä ennen silmujen puhkeamista voidaan käyttää parafiiniöljyä Sun 7E tai kasviöljyä Cooper kevätruiskute. Nämä muodostavat tuhohyönteisten muna-asteiden päälle ohuen öljykalvon, joka estää niiden kehittymisen seuraavalle asteelle. Kotipuutarhoissa varhaiskevätruiskutus on usein ainoa tuholaisten torjuntatoimenpide mutta ammattiviljelmillä tehdään tarpeenmukaista hyönteisten torjuntaa myös myöhemmin kesällä.

Onnistumisen edellytyksenä varhaiskevätruiskutuksissa on, että käytetään riittävää nestemäärää (400 – 500 l/ha), jotta öljykalvo peittää tuholaisten talvehtimisasteet hyvin. Lisäksi ruiskutushetkellä on oltava lämpöä vähintään + 7 astetta ja tyyni sää, jotta aine ei lähde tuulen mukana leijumaan. Silmujen vioittumisen välttämiseksi on torjunta syytä tehdä viimeistään ennen
hiirenkorva-astetta

Pitkään varhaiskevätruiskutuksiin käytössä ollut Sun 7E –valmisteen rekisteröinti päättyy kesäkuun lopussa, joten vanhat aineet on syytä käyttää pois tänä keväänä.

Samankaltainen parafiiniöljyä sisältävä valmiste kauppanimellä Fibro on äskettäin saanut myyntiluvan omena- ja päärynä-, kirsikka ja luumuviljelmillä viljelmillä ammattikäyttöön. Kotipuutarhoille eikä koristekasveille sitä ei ole hyväksytty. Sen rekisteröinti tuli kuitenkin niin myöhään, että hedelmäviljelyksille sitä ei tälle keväälle ehditä saada. Sama ainetta käytetään myös siemenperunaviljelyksillä kirvojen levittämän perunan Y-viruksen torjuntaan. Se käyttöaika on vasta heinäkuussa ja siihen mennessä ainetta ehditään saada maahan.

 

Katso tarkemmat kasvinsuojeluohjeet:

OMENAN KASVINSUOJELU

HERUKAN JA KARVIAISEN KASVINSUOJELU

Tee kasvinsuojelusuunnitelma Kasvit.fi- sovelluksessa

WWW.KASVIT.FI

Samankaltaista sisältöä