Punahomeen torjunta pian ajankohtainen

Punahomeen torjunta tulee tehdä heti viljan tähkälle- tai röyhylle tulon jälkeen kukinnan alussa

Punahomeen riskiä kasvustossa lisää kostea ja lämmin sää. Myös edellisten vuosien toksiiniongelmat ja viljavaltainen viljelykierto lisäävät riskiä kohonneille toksiinipitoisuuksille.

Erityisesti kauran ja kevätvehnän ruiskutuksen tarvetta kannattaa tarkkailla niiden yleisten toksiiniongelmien vuoksi. Otollisin aika punahomeen tartunnalle on kukintavaihe, ja torjuntaruiskutus olisikin hyvä tehdä viljan tähkälle- tai röyhylle tulon jälkeen kukinnan alussa. Kauran kukinta ei ole näkyvää, joten oikean ajan valitseminen torjunnalle on vaikeaa. Kukinnan voi kuitenkin todeta muutama päivä röyhylle tulon jälkeen, röyhyn ollessa täydessä koossaan.

Punahomeen riskiä vähentää viileä sää kukinnan aikaan sekä laontorjunta. Syysviljoilla ei Suomessa esiinny toksiiniongelmia erilaisen kasvurytminsä ansiosta.

Punahomeen torjunnalla apua myös muihin tauteihin

Kukintavaiheessa tehty torjunta ehkäisee samalla myös muiden tautien etenemistä kasvustoissa, minkä voi nähdä merkittävässäkin sadonlisässä. Torjunta suojaa lehtilaikkutaudeilta sekä ruosteilta, jotka ilmaantuvat kasvustoihin vasta myöhemmin kasvukaudella.

Torjuntaan tulee valita punahomeen torjuntaan tarkoitettuja valmisteita kuten Delaro, Juventus, Librax, Maatilan Metkonatsoli, Maatilan Tebukonatsoli Duo, Proline, Proline Xpert ja Prosaro korkeimmilla käyttömäärillä. Strobiluriineja sisältäviä valmisteita käytettäessä on huomioitava niiden viherryttämisvaikutus, joka voi pidentää tuleentumisaikaa. Nyt kun kasvukausi on jäljessä ja lämpösummaa kertyy hitaasti, tämä on tärkeää ottaa huomioon.

Lähde: Vilja-alan yhteistyöryhmä VYR

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja