Olet täällä

Vinkit rukiin laon- ja tautien torjuntaan

Cerone on tehokas ja turvallinen korrensääde rukiille

 

Rukiit ovat talvehtineet pääosin hyvin ja viime syksyn suosuisissa oloissa versoneet voimakkaasti. Viimeinen korrensäätö rukiille tehdään lippulehtivaiheessa, joka tulee yllättävän pian säiden lämmettyä ja kasvun päästessä vauhtiin.

 

Ceronen etefoni lyhentää kortta, mutta myös tekee siitä paksumman. Etefoni toimii nopeasti ruiskutuksen jälkeen myös viileämmällä säällä. Ceronea käytetään yksin rukiilla 0,5-1,0 l/ha, populaatiorukiilla suurempia annoksia ja hybridirukiilla pienempiä 0,5-0,8 l/ha.

Vinkki: Olemme testanneet useana vuonna Ceronea yhdessä trineksapakki-etyylin, Soniksen tai Modduksen, kanssa. Molempia valmisteita käytetään pieni määrä, jolloin seos on turvallinen ja  kohtuuhintainen käyttää. Kahden eri tavalla toimivan valmisteen seos on  varmistanut tehokkaan säädön oikeaan aikaan. Etefoni toimii nopeasti, kun taas Sonis hitaammin. Näin on saatu erilaisissa oloissa lyhennettyä kortta tehokkaimmin, mutta silti niin, että kasvusto on voinut hyvin. Käyttömäärät hyvin kasvussa olevassa kasvustossa ovat : Cerone 0,4-0,5 l/ha + Sonis 0,1-0,3 l/ha.

 

Rukiin tautitorjunnalla estetään ruosteen ja rengaslaikun leviäminen

Rukiin tautitorjunta ajoittuu Cerone-ruiskutuksen kanssa samaan ajankohtaan. Käyttömääräksi kannattaa valita valmisteiden suurimpia annoksia, koska mahdollisimman pitkä suoja-aika estää ruosteiden leviämisen myöhemmin kasvukaudella. Ascra Xpro, Propulse FX ja Delaro sopivat erinomaisesti rukiin tautitorjuntaan. Kaikilla on hyvä teho ruosteita ja rengaslaikkua vastaan.

Viime viikon peltokierroksella havaitsimme rehevässä ruiskasvustossa rengaslaikun oireita. Kosteassa ja viileässä kelissä laikkutauti voi levitä kasvustossa nopeasti.

Kuvassa 8.5. Nousiaisissa peltokierrokselta. Ruis oli versonut ennätyksellisen paljon Ilmari Hunsan tilalla. Kaistakylvö antaa enemmän kasvutilaa yhdelle kasville ja ruis näytti mättäältä useassa kohtaa. Seuraavaksi vuorossa on laontorjunta Soniksen ja Ceronen seoksella sekä tautitorjunta Ascra Xprolla.

 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä