Olet täällä

Kauran peittaus ja kylvö sujuivat

Redigo Pro on Bayerin uusi peittausaine kevätviljoille.  Ensimmäiset viljelykokemukset Redigo Prosta saatiin viime kasvukaudella. ”Aiemmin kauran juoksevuudessa kylvön aikana on ollut ongelmia, mutta tällä valmisteella peitattu kaura toimi kylvökoneessa erittäin hyvin”, viljelijä  Janne Matinlauri kertoo.

Peittauksella lisää satoa

Peittaus on ainoa keino siemenlevintäisten sienitautien, kuten verkkolaikun, nokitautien ja kauran lehtilaikkutaudin torjuntaan heti kasvun alusta lähtien. Janne Matinlauri Tyrnävältä peittasi kevätviljojensa siemenet Redigo Prolla viime keväänä. Lisäksi hän teki jonkun verran rahtipeittauksia.

”Viljan siementen peittaus on tärkeää”, Matinlauri toteaa. ”Varsinkin tällä alueella, jossa viljelyksessä on lähes pelkästään viljaa, ja viljely on näin ollen melko yksipuolista. Peittaamalla siemenet taataan terveemmät oraat.”

Peittauksen merkitys korostuu, kun tautipaine on haastavan kasvukauden jälkeen suuri. Lisäksi erityisesti käytettäessä tilan omaa siementä peittaus on kannattava investointi. Käytännössä peittaus kannattaa suorittaa joka tapauksessa, sillä tauteja esiintyy jossakin määrin kaikissa siemenissä.

Vesioheinen peittausaine on helppokäyttöinen

Redigo Pro tehoaa kaikkiin siemenlevinteisiin kasvitauteihin erittäin hyvin ja lisäksi se on tehokas punahomesieniä (Fusarium) vastaan. Janne Matinlauri peittasi valmisteella ohraa, vehnää ja kauraa. Aiemmin peittaaminen on huonontanut kauran juoksevuutta, mutta tällä valmisteella sitä ongelmaa ei ollut.

”Kauralla juoksevuus oli nyt tätä peittausainetta käytettäessä huomattavasti aiempaa parempi”, Matinlauri toteaa.

Redigo Pron toimivuus peittauslaitteessa ja myös kylvön yhteydessä kylvökoneessa on ollut hyvä. Redigo Pron ominaisuuksia kylvössä testattiin viime kesänä yhdessä Multivan kanssa sekä aikaisemmin Bayerin siemenpeittauskeskuksessa. Testeissä on todettu, että kauran juoksevuus kylvössä on erinomainen tätä valmistetta käytettäessä.

Redigo Pro on helppokäyttöinen ja vedellä laimentaminen tekee sen käytöstä miellyttävämpää. Redigo Prota käytetään 67 millilitraa sataa viljakiloa kohden, joten puhutaan pienistä annosmääristä. Matinlauri pitää erityisesti valmisteen liuottamista veteen hyvänä asiana.

”Valmisteen käyttömäärät ovat pieniä, mutta veteen liuottamalla peittausaineen sai sekoittumaan siemeniin tasaisesti.” Vettä lisätään Redigo Prohon noin 2-3 litraa viljatonnia kohden. Myös siementen värjäytyvyys on valmisteella ollut hyvä.

”Tätä peittausainetta voin suositella”

Valmisteen käytön helppouteen Matinlauri on tyytyväinen.

”Koneet voi pestä peitatun siemenen käsittelyn jälkeen vedellä.” Tilalla on käytetty monia peittausaineita, mutta Redigo Pro on Matinlaurin mukaan äärettömän helppokäyttöinen. ”Tätä voi suositella muun muassa vasta-alkajille, joilla ei kokemuksia ole muista peittausaineista.”

Redigo Prolla käsitellyt viljat orastuivat normaaliin tapaan eikä kasvitauteja esiintynyt. ”

Kasvustot olivat puhtaat ja terveet”, Janne Matinlauri tiivistää.

Kaksi tehoainetta

Redigo Pro on tiiviste ja se laimennetaan aina veteen tai hivenravinnepeittausaineeseen. Valmiste sisältää protiokonatsolia ja tebukonatsolia, jonka vuoksi teho punahometta aiheuttaviin Fusarium-sieniin on hyvä. ”Juuri punahomesienet alentavat siementen itävyyttä ja heikentävät keväällä oraiden kasvuun lähtöä”, kertoo Minni Tapola Bayerilta.

Tekijä: 

Kommentit

Samankaltaista sisältöä