Priaxor – T1-vaiheen yhden ruiskutuksen taktiikka on uusi mahdollisuus ohran tautitorjunnassa

Ruiskutettaessa Priaxoria yhdessä tankkiseoksessa muiden aineiden kanssa säästetään yksi ruiskutusajokerta ja tienataan tekemällä vähemmän töitä.

Monivuotisissa ohran tautitorjuntakokeissa on saatu paras taloudellinen tulos ruiskuttamalla Priaxor korrenkasvun alussa niin sanotusti myöhäisessä T1-vaiheessa, jolloin tautitorjunta on mahdollista tehdä tankkiseoksessa muiden aineiden kanssa. Näin on säästetty yksi ruiskutusajokerta ja tienattu enemmän tekemällä vähemmän töitä, verrattuna kilpaileviin valmisteisiin. ”Harvemmin tällainen yhtälö on mahdollista”, toteaa Hannes Höykälä BASF:ilta.

Priaxorin mahdollistama yhden ruiskutuksen taktiikka tautitorjunnassa tarjoaa viljelijöille helpotusta vähentää työmäärää kesän kiirehuippuina. ”Esimerkiksi eläintiloilla voi olla rehun teon aikaa niin kiire, että mahdollisuuksia vähentää ruiskutusajokertoja on hyvä pohtia. Osa viljelijöistä voi kokea myös, että kapealla ruiskulla myöhemmin kasvustossa ruiskutettaessa syntyy liiaksi tallaustappiota, johon tämä on myös yksi mahdollinen ratkaisu. Lisäksi monet kasvinviljelytilat tilat pohtivat töiden rationalisointia pinta-alojen kasvaessa", Höykälä kertoo.

Hauhon tautitorjuntakokeissa kolmena vuonna Priaxor-käsittely aikaisessa vaiheessa antoi keskimäärin 749 kilon lisäsadon hehtaarilta verrattuna koejäseneen, jolta tauteja ei torjuttu. Paras kilpaileva lippulehtivaiheen käsittely tuotti lähes saman satomäärän, siihen pääsemiseksi edellytys oli kuitenkin +33 % suurempi annos ja erillinen ruiskutusajokerta. Priaxorin osalta käyttömäärä oli 0,75 l/ha, mikä on isompi määrä kuin mitä normaalisti lippulehtivaiheessa käytetään. ”Isompi käyttömäärä on edellytys sille, että saavutetaan pidempiaikainen tautisuoja”, Höykälä sanoo.

”Kiteytettynä Priaxor tuo laajaa ja pitkäaikaista tehoa jo yhden ruiskutuskerran taktiikalla. Siksi näen, että Priaxor tarjoaa houkuttelevan vaihtoehdon parantaa viljelyn kannattavuutta etenkin sellaisten viljelijöiden joukossa, jotka ovat tottuneet viljelemään ilman kasvitautien torjuntaa”, Höykälä ajattelee.

Kasvitautien torjunta palkitsee viljelijää erityisesti viljanhintojen ollessa korkealla. ”Hauhon olosuhteissa 2021 kesällä saatiin Priaxor-käsittelyllä jopa 1394 kg sadonlisää ohralla verrattuna koejäseneen, jolta tauteja ei torjuttu”, Höykälä kertoo.

Joustava käyttö

Priaxor on ensimmäinen tuote, jossa SDHI- ja strobiluriinityyppiset tehoaineet ovat valmiina ratkaisuna samassa kannussa. Yhdistelmän avulla valmiste tehoaa laajasti ja antaa pitkäaikaista suojaa viljojen merkittävimpiä kasvitauteja vastaan. Priaxorin teho kestää jopa 50 päivää.

Priaxorin sisältämä tehoaine Xemium on äärimmäisen liikkuva ja pitkäkestoinen tehoaine. Tehoaineen liikkuvuus mahdollistaa ruiskutuksen myös pienemmillä vesimäärillä, koska tehoaine kulkeutuu helposti myös niihin kasvin osiin, joihin ruiskutusneste ei ole osunut. Xemium tehoaineen ainutlaatuinen kyky levitä kasviin tarjoaa ennaltaehkäisevää ja parantavaa vaikutusta kasvitauteihin. Näin tehoaine ei pelkästään torju kasvitauteja, vaan hillitsee myös jo alkaneen infektion leviämistä.

Priaxorin toinen tehoaine pyraklostrobiini liikkuu kasvissa paikallissysteemisesti suojaten koko lehden. Se myös tehostaa kasvin typenottoa ja yhteyttämistä sekä pienentää kasvuoloista johtuvaa stressiä. Kasvi kestää abioottista stressiä, lyhytaikaista kuivuutta ja otsonikuormitusta paremmin. Lehdet pysyvät pidempään vihreinä ja vanheneminen hidastuu. Tällöin saadaan suurempi sato ja parempilaatuista viljaa.

Priaxorin etuja on myös ruiskutuksen ajoituksen, annoksen ja tankkiseoksen joustavuus. Ohralla, kauralla, rukiilla ja ruisvehnällä Priaxoria suositellaan käytettäväksi korrenkasvun alusta kukinnan loppuun.

Vehnällä valmiste toimii tehokkaasti antaen pitkän tautisuojan sen tärkeimpiä tauteja vastaan. ”Vehnän pidemmän kasvuajan takia Priaxor-ruiskutus suositellaan tehtäväksi vehnälle tähkän esilletulovaiheessa. Vehnällä Priaxoria tulee käyttää tankkiseoksena muun vaikutustavan omaavan valmisteen kanssa kuten Juventus”, Höykälä opastaa.

Priaxoria myy Lantmännen Agro

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja