Olet täällä

Marekin tauti

Vaikutus tuotantoon: Ei aiheuta muninnan laskua

Aiheuttaa: Virus

Esiintyminen: Tällä hetkellä tärkein Suomessa esiintyvä tauti kanoilla.

Taudin kehittyminen: Tauti kehittyy vain silloin kun poikaset ovat saaneet tartunnan hautomossa tai kasvattamossa ensimmäisten 3 viikon aikana.

Oireet: Tärkein oire on lisääntynyt poistuma, joka johtuu kuolleisuuden kasvusta sekä kuihtuneiden kanojen karsimisesta. Poistuma on yleensä korkeinta muninnan alussa, ensimmäisen 10 viikon aikana ja voi jatkua läpi koko munintakauden. Poistuma korkeimmillaan ei yleensä ylitä 5% kuukaudessa.

Leviäminen:
Helposti leviävä tartunta. Leviää lyhyitä matkoja ilmassa, ihmisten ja eläinten välityksellä, työvälineiden, laatikoiden yms. mukana. Tärkein tartuntatapa on kasvattamo- tai kanalapölyn leviäminen hautomoon tai pikkupoikasosastoon.

Diagnoosi: Kuolleiden ja sairaiden lopetettujen kanojen tutkiminen.

Ennaltaehkäisy: Hyvä hautomo- ja kasvattamohygienia. Kerralla sisään kerralla ulos käytäntö. Estettävä untuvikkojen tartunta hautomossa ja kasvattamossa. Rokotus. Rokotusvaihtoehtoja on useita. Tällä hetkellä Suomessa on käytössä solusitoinen nk. Rispens-rokote sekä THV-rokote. Rokote annetaan injektiona hautomossa. Rokotesuojan kehittyminen kestää n. 3 viikkoa.

Hoito: Ei hoitoa.


Marekin taudissa maksa usein suurentuu voimakkaasti ja on vaalean kirjava.

Samankaltaista sisältöä