Ulla Kommeri
21.06.17

Jussi ja juhannus!

On juhannusviikko ja uusien perunoiden kulta-aika.

On juhannusviikko ja uusien perunoiden kulta-aika. Vaikka jo maaliskuusta alkaen marketit ovat tarjonneet ”uutta perunaa” aina Marokosta asti, on minulle se ”oikea” uusi peruna sellainen, jonka itse kaivaa ja hyvin tuoreena nauttii. Kaveriksi vain voita, muuta ei tarvita. Tällä voisi elää lähes koko kesän.

Tällaisessa yksinkertaisessa reseptissä perunan ominaisuudet tulee huomatuksi. Hienoja ominaisuuksia edustaa uusi kotimainen varhaisperunalajike Jussi. Miellyttävän maun ja sopivan jauhoisuuden lisäksi sen kaunis muoto, keltainen malto ja mukava koko yhdistettynä vielä hyviin viljelyominaisuuksiin tekevät Jussista mielenkiintoisen haastajan varhaisperunamarkkinoille.

Jussia nousee parhaillaan hyvää vauhtia juhannuspöytiin, vaikka pitkään jatkunut kolea kevät ei totta vie ollut varhaisperunan viljelijöille suotuisin. Päinvastoin. Sääolosuhteiltaan varsin erikoinen kasvukausi vaati tänä vuonna viljelijöiltä tavanomaista enemmän ponnisteluja laadukkaan varhaisperunasadon varmistamiseksi.

Istutukset tehtiin suurimmaksi osaksi kylmässä kevätsäässä huhtikuussa. Varhaisperunan pääasiallisella viljelyalueella Varsinais-Suomessa istutustöitä tehtiin lumikuurojen rytmittämänä. Istutuksen jälkeen kolea sää piti varhaisperunat pitkään harson ja muovin alla lämpimässä, piilossa pitkään jatkuneilta yöpakkasilta. Kylmä sää jatkui harvinaisen pitkälle ja toukokuussa torjuttiin sadettamalla kuivuuden lisäksi hallaa. Merkillisten säiden ohella viljelijöiden kärsivällisyyttä koettelivat peurat, joille varhaisperunan taimet maistuivat suojaavista harsoista huolimatta.

Koulujen päättäjäisviikonloppuna toukokuun lopulla saatiin jo ensimmäisiä ihania maistiaisia Jussista ja nyt juhannuksen lähestyessä varhaisperunasesonki kiihtyy ja Jussin nostotyöt ovat tiloilla kuumimmillaan. Vaikka varhaisperunalla kasvukausi on vähintäänkin noin viikon myöhässä tavanomaisesta, ei kylmä sää ole olennaisesti vaikuttanut sadon laatuun eikä määrään. Kotimaisen varhaisperunan erinomaista makua ja laatua varmistaa myös se, ettei satoa koskaan myydä varastosta vaan sitä nostetaan aina menekin mukaisesti. Hatunnosto sinnikkyydestä ja iso kiitos kaikille suomalaisille varhaisperunan viljelijöille, että työnne ansiosta voimme jälleen nauttia mainiota ja maukasta, kotimaista ja taidolla kasvatettua varhaisperunaa.

Tänä juhannuksena syödään yhdessä hyvää Jussia - lajiketta, jonka Boreal ja Suomen siemenperunakeskus saattelevat Suomen juhlavuonna kesän herkkupöytiin. Jussi on mukana Syödään yhdessä –hankkeessa, joka puolestaan on osa Suomi100-ohjelmaa.

Oikein hyvää Jussia kaikille!

Tutustu Jussiin www.boreal.fi/jussi

Seuraa Jussia Instagramissa @jussivarhaisperuna

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja