Satu Pura
13.08.12

Ruista ranteessa – entäpä kasvussa?

Kotimainen ruis ja sen saatavuus on ollut otsikoissa kesän aikana lukuisia kertoja. Kysyntää kotimaiselle rukiille on. Kulutuksen taso on melko vakaata, ruista käytetään Suomessa n. 100 000 tonnia vuodessa. Yli puolet tästä on tuontiruista. Ruisomavaraisuuden parantamiseksi on kuitenkin ryhdytty toimiin.

Tiesitkö, että vanha ja tunnettu sananparsi ”ruista ranteessa” ei ole pelkkää riimittelyä, vaan sille on totuuspohja: rukiin piipitoisuus vaikuttaa sidekudokseen ja vahvistaa lihaksia. Voimaviljan rukiista tekevät juuri sen sisältämät hivenaineet, joihin kuuluvat myös maksan toimintaa tukeva kalium ja verta vahvistava rauta. Lisäksi rukiissa on hyödyllisiä kivennäisaineita sekä hyvälaatuista proteiinia.

Kotimainen ruis ja sen saatavuus on ollut otsikoissa kesän aikana lukuisia kertoja. Kysyntää kotimaiselle rukiille on. Kulutuksen taso on melko vakaata, ruista käytetään Suomessa n. 100 000 tonnia vuodessa. Yli puolet tästä on tuontiruista. Myllyteollisuudelle tuonti on välttämätön paha, mieluummin käytettäisiin kotimaista raaka-ainetta. Myös kuluttaja suosisi leivässään suomalaista ruista. Isoista leipomoalan toimijoista Fazer on jo tullut ulos konkreettisen kuluttajalupauksen kanssa. Fazerin tavoitteena on, että vuonna 2016 kaikki Oululainen-tuoteperheen ruisleivät leivotaan 100 %:sti kotimaisesta rukiista.

Jotta asetettuihin tavoitteisiin päästään, rukiin viljelyalojen pitäisi kaksinkertaistua. Vaihtoehtoisesti nykyisillä viljelyaloilla rukiin satotasojen pitäisi tuplaantua. Tavoitteet ovat kovat, mutta hihat on jo kääritty ja töitä tehdään tavoitteiden saavuttamiseksi. Elintarvikeketju kasvinjalostajasta mylly- ja leipomoteollisuuteen tekee työtä rukiin viljelyn lisäämisen puolesta. Työrukkasena on erityisesti ProRuis –yhdistys ja yhdistyksen hallinnoima rukiin viljelyn ja käytön edistämishanke. Tarjolla on jo tälle syksylle hyviä viljakaupan sopimusmalleja sekä viljelyyn kannustavia, aiempaa satoisampia populaatio- ja hybridiruislajikkeita. Viljelyn onnistumiseen on saatu eväitä, kun rukiin ja erityisesti hybridirukiiden viljelytekniikasta on saatu syventävää oppia lukuisten pellonpiennarpäivien äärellä kesän aikana.

Rukiin kylvöaika lähestyy ja rukiin siemenkauppa on käynyt verrattain hyvin. Jotta tämä pohjoisen viljelyn todellisuus ei tänäkään vuonna pääsisi unohtumaan, on luonto taas näyttänyt vaihtelevuutensa. Kasvukausi venyy ja kevätviljojen puinnit antavat odotuttaa. Haasteena rukiin viljelijöillä on saada ruis yleensäkään kylvöön. Mitään ei ole vielä kuitenkaan menetetty, ja muistutankin, että myös hybridirukiin voi kylvää aina noin 10. syyskuuta asti. Myöhemmissä kylvöissä ja muutenkin, hybridirukiin oikeaan viljelytekniikkaan tutustuminen kannattaa. Lajiketietoa ja viljelyohjeita löytyy esimerkiksi Farmitin Kasvinviljelykanavan kautta.

Hyvää puinteihin ja syyskylvöihin valmistautumista!

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja