Esittelyssä Follow a Farmer -kampanjan ruotsalaiset viljelijät, André Iacobaéus ja Kristian Johansson

BASF:n Follow a Farmer -kampanja seuraa seitsemää pohjoismaalaista viljelijää läpi koko kasvukauden. Broilerin- ja sianlihantuottaja André Iacobaéus ja lihakarjatilallinen Kristian Johansson ovat kampanjan ruotsalaiset viljelijät.

Kolmannen sukupolven viljelijä Kristian Johansson pyörittää Uppsalan lähellä sijaitsevaa Sanda Skattmansö Gård -maatilaa yhdessä perheensä kanssa. Maatilalla kasvatetaan lehmiä ja vasikoita sekä viljellään 580 hehtaarin alalla vehnää, syys- ja kevätohraa, mallasohraa, nurmea ja maissia.

Kristianin mielestä viljelijän työssä on oltava ennakkoluuloton, sillä maatalousala muuttuu jatkuvasti. “Asioita on seurattava ja uusia asioita kokeiltava, jos haluaa päästä eteenpäin”, Kristian sanoo ja jatkaa: “Haluan kehittyä – ilman liikettä ei tapahdu mitään.” Kristian päätti osallistua Follow a Farmer -kampanjaan mukaan, sillä näki sen olevan hyvä tilaisuus oman osaamisen ja viljelyn kehittämiseen.

André Iacobaéuksen maatilalla Ystadissa kasvatetaan sekä broilereita että villasikoja. Tilalla viljellään 500 hehtaarilla vehnää, rypsiä, ohraa, mallasohraa, kauraa ja harjoitetaan nurmisiemenviljelyä. Tänä vuonna André viljelee myös ensimmäistä kertaa mansikoita. Innostus mansikanviljelyyn lähti halusta lisätä tukijalkoja tilan toiminnalle.

Andréen mukaan oman haasteensa Ystadissa viljelyyn tuo peltojen maalajin suuri vaihtelu savisesta hiekkaiseen. Tilalla kiinnitetään erityisesti huomioita maaperän kasvukuntoon ja Andrén viljelyfilosofiaan kuuluukin, että viljelymaa on jotain, mitä hän lainaa seuraavilta sukupolvilta. Siksi vuodesta 2008 lähtien tila on ollut suorakylvössä ja hän tekee myös ylimääräistä työtä edistääkseen biologista monimuotoisuutta suosimalla kukkakaistoja ja pölyttäviä kukkia.

André kertoo innostuvan haasteista ja hakevansa koko ajan uusia tapoja tilan toiminnan kehittämiseen. Follow a Farmer -kampanjalta André toivoo uuden oppimista, hyviä keskusteluita, haasteiden kohtaamista ja ajatuksia myös siitä, miten tulevaisuudessa tilaa kannattaisi hoitaa. Kampanjan myötä André toivoo esimerkiksi oppivansa lisää siitä miten ja mihin torjunta-aineita voidaan optimaalisesti käyttää. Tilalla käytetään esimerkiksi laon torjuntaan Medax Maxia ja viljojen kasvitautien torjuntaan Revystar XL:ää ja Priaxoria.

Lisää tietoa Follow a Farmer -kampanjasta löydät BASF:n nettisivuilta.

Kuvassa Follow a Farmer -kampanjan ruotsalaiset viljelijät. Vasemmalla broilerin- ja sianlihantuottaja André Iacobaéus ja oikealla lihakarjaa kasvattava Kristian Johansson.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja