Rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista ennätyskorvaukset vuonna 2022

Elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukset (ELY-keskukset) maksoivat vuonna 2022 korvauksia rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen korvaamiseksi yhteensä noin 5,1 miljoonaa euroa, joista noin 4,1 miljoonaa euroa kohdistui maataloudelle aiheutuneisiin vahinkoihin.

Eniten korvauksia maksettiin valkoposkihanhen aiheuttamista vahingoista Pohjois-Karjalan (noin 2,8 miljoonaa euroa) ja Kaakkois-Suomen ELY-keskusten alueille (noin 864 000 euroa).

Muista vahingoista maakotkan porotaloudelle aiheuttamista vahingoista maksettiin laskennallista tukea lähes miljoona euroa ja kalankasvatuslaitoksille ja luonnon ravintolammikoille aiheutuneita vahinkoja korvattiin noin 60 000 eurolla.

Uusi laki helpottaa vahinkojen ennaltaehkäisyä ja korvausten hakemista

Helmikuun alusta voimaan tullut laki rauhoitettujen eläinten aiheuttamien vahinkojen ennalta ehkäisemisestä ja korvaamisesta tuo muutoksia korvausten ja tukien hakumenettelyyn. Korvausten ja tukien maksaminen myös nopeutuu.

Uuden lain nojalla voidaan myöntää avustusta vahinkojen ennaltaehkäisemiseen. Avustusta voidaan myöntää mm. viljelys- ja eläinvahinkojen sekä rakennuksille aiheutuvien vahinkojen ennaltaehkäisemiseen. Avustushaku on auki 31.3.2023 saakka.

Korvausta tulee hakea heti vahingon toteamisen jälkeen. Lain nojalla voidaan maksaa korvauksia eläin- ja viljelysvahingoista. Muutoksena aiempaan on, että rakennusvahinkoja ei jatkossa enää korvata.

Ohje avustuksen ja korvauksen hakemiseksi rauhoitettujen lajien aiheuttamista vahingoista ja vahinkojen ennalta ehkäisemisestä löytyy ELY-keskuksen nettisivuilta.


Lähde (teksti ja kuva) ELY-keskus (Koko tiedote täällä.)

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja