Täsmäjalostushankkeen tuloksena uusia erikoismallasohria

Viking Malt ja Boreal toteuttivat yhteistyössä mallasohran täsmäjalostushankkeen vuosina 2009−2015. Hankkeen tuloksena markkinoille on tulossa kolme uutta erikoismallasohraa.

Hankkeessa jalostetut erikoismallasohrat Repekka, Popekka ja Vipekka ovat juuri saaneet hyväksynnän kasvilajikeluetteloon, ja ne tulevat leviämään laajempaan viljelyyn lähivuosina.

Viking Malt ja Boreal toteuttivat yhteistyössä mallasohran täsmäjalostushankkeen vuosina 2009−2015. Hankkeen tuloksena markkinoille on tulossa kolme uutta erikoismallasohraa.

Erikoismallastuotanto edellyttää käyttötarkoitukseen soveltuvia, räätälöidyn laadun omaavia mallasohralajikkeita.

– Koska näitä ei ollut muuten saatavilla, toteutimme räätälöityyn laatuun tähtäävän lajikejalostuksen tuotekehityshankkeen yhdessä Borealin kanssa, kertoo Timo Huttunen Viking Maltilta.

Boreal valikoitui yhteistyökumppaniksi pohjoiset kasvuolot tuntevana lajikejalostajana. Räätälöidyn laadun lisäksi hankkeen tavoitteeksi asetettiin nopeus. Normaali, lähes kymmenen vuoden jalostusprosessi vietiin läpi seitsemässä vuodessa.

Sekä laadulle että hankkeen kestolle asetetut tavoitteet saavutettiin kirkkaasti. Hankkeessa jalostetut kolme erikoismallasohraa Repekka, Popekka ja Vipekka ovat juuri saaneet hyväksynnän kasvilajikeluetteloon, ja ne tulevat leviämään laajempaan viljelyyn lähivuosina.

Erikoistumalla lisäarvoa koko mallasohraketjuun

Viljelyominaisuuksiltaan kaksitahoiset uutuusohrat ovat parempia kuin tähän asti markkinoilla olleet erikoiskäyttöön soveltuvat mallasohrat. Oikeudet uusien erikoismallasohralajikkeiden kaupalliseen käyttöön ovat Viking Maltilla, joka tulee jatkossa tarjoamaan näistä viljelysopimuksia sopimusviljelijöilleen.

Kolmen lajikkeen valikoima mahdollistaa Viking Maltilla asiakkaiden erilaisten laatutarpeiden huomioimisen. Mallastamossa nähdään, että uutuuslajikkeet luovat suomalaiselle mallasohran viljelylle edellytykset tuottaa korkealaatuista raaka-ainetta, josta jalostetulle maltaalle tulee olemaan kotimaan käytön lisäksi merkittävää kysyntää vientimarkkinoilla.

Lue lisää

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja