Etanat liikkeessä

Lämpimät poutapäivät ovat hillinneet etanoiden liikkeitä. Etanoiden esiintymistä kannattaa tarkkailla varsinkin avomaanvihanneksilla, puutarhoissa sekä kevyt- ja suorakylvetyillä syysviljalohkoilla. Viljanviljelyssä riskialueita ovat suorakylvetyt lohkot, lohkojen pientareet ja lohkot nurmikasvustojen vieressä. Etanat syövät syysviljojen siemeniä ontoiksi, jolloin vilja ei orastu. Lievempiä etanan aiheuttamia vioituksia ovat katkenneet oraat ja pitkänomaiset reiät viljan lehdissä. Ennakoi etanavaara

Lämpimät poutapäivät ovat hillinneet etanoiden liikkeitä. Etanoiden esiintymistä kannattaa tarkkailla varsinkin avomaanvihanneksilla, puutarhoissa sekä kevyt- ja suorakylvetyillä syysviljalohkoilla.

Viljanviljelyssä riskialueita ovat suorakylvetyt lohkot, lohkojen pientareet ja lohkot nurmikasvustojen vieressä. Etanat syövät syysviljojen siemeniä ontoiksi, jolloin vilja ei orastu. Lievempiä etanan aiheuttamia vioituksia ovat katkenneet oraat ja pitkänomaiset reiät viljan lehdissä.

Ennakoi etanavaara

Etanavaaraa on helppo ennakoida kotikonstein. Niiden runsautta voidaan seurata levittämällä peltolohkon tai puutarhan nurkkiin ja keskelle märkiä kangassäkkejä. Säkkien alle ripotellaan ohranlesettä noin 1 desilitra. Etanat lasketaan aamuisiin. Jos etanoita esiintyy runsaasti, kannattaa harkita torjuntatoimia joko koko lohkolla, lohkon reunamilla tai alueella mistä etanat tulevat lohkolle.

Ferramol on uusi nykyaikainen ja helppokäyttöinen syötti etanoiden ja kotiloiden torjuntaan. Se sopii kaikille kasveille avomaalla, kasvihuoneessa ja viljanviljelyssä. Ferramol-syötti houkuttelee etanat ja kotilot esiin niiden piilopaikoista. Se estää niiden ravinnonottoa ja limanmuodostusta. Ferrramolia syöneet etanat lopettavat tuhonteon välittömästi ja hakeutuvat takaisin piilopaikkoihinsa. Tästä syystä kuolleita etanoita ei yleensä ole näkyvissä. Kotipuutarhoissa ja kasvihuoneissa käyttömäärä on 5 g/m2 ja peltoviljelyssä 25-50 kg/ha. Ferramolia saa hyvin varustetuista puutarha- ja maatalouskaupoista. Sitä tuo maahan ja markkinoi Suomessa Kemira GrowHow Oyj.

Etanaseurantaa Kotkaniemessä

Kemira GrowHow'n Kotkaniemen tutkimusasemalla Vihdissä suoritetaan etanatarkkailua suorakylvetyllä syysviljalohkolla. Kotkaniemen tutkimusasema on mukana myös yhtenä MTT:n tarkkailupisteenä. Tänä syksynä etanatarkkailu aloitettiin Kotkaniemessä 29.8.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja