Tuore tutkimus: Kylvösiemenen laatuun kannattaa panostaa

MTT:n vuosina 2007-2009 tekemän kylvösiementutkimuksen tulokset kertovat selkeää kieltä; Sertifioidun siemenen käytöllä saavutetaan merkittävä satoetu tilan oman, käsittelemättömän siemenen käyttöön verrattuna.

MTT:n vuosina 2007-2009 tekemän kylvösiementutkimuksen tulokset kertovat selkeää kieltä; Sertifioidun siemenen käytöllä saavutetaan merkittävä satoetu tilan oman, käsittelemättömän siemenen käyttöön verrattuna.

oraat
Tutkimuksessa sertifioitu siemen tuotti suurimmat hehtaarisadot muihin kylvösiemeneriin verrattuna, kertoo kylvösiementutkimuksen vastuuprofessori Pirjo Peltonen-Sainio.

Siemenen elinvoimalla on olennainen vaikutus nopeaan ja tasaiseen taimettumiseen. MTT:n tutkimuksen mukaan sertifioitu siemen orastui tilan omaa siementä nopeammin, tiheämmin ja tasalaatuisemmin tuottaen näin tasaisen ja elinvoimaisen oraan.

-Tämä on kasvuoloissamme ehdoton etu: tasainen ja tiheä oras pystyy käyttämään tehokkaasti hyödykseen lyhyen ja nopearytmisen kasvukauden, Pirjo Peltonen-Sainio sanoo.

Hyvä itävyyden lisäksi sadon tuottavuuteen oleellisesti vaikuttava tekijä on siemenen koko. Riittävän suurikokoisessa siemenessä on tarpeeksi vararavintoa sekä voimaa itämiseen ja oraan muodostamiseen.

- Riittävän isokokoinen ja tasalaatuinen kylvösiemen tuotti tiheän oraan sekä tasaisen, terveen ja sadontuottokyvyltään paremman kasvuston kuin pienikokoinen, käsittelemätön siemen, Pirjo Peltonen-Sainio kertoo.

Myös peittauksella havaittiin kokeissa olevan positiivinen vaikutus satotasoon. Peittauksella pystytään karsimaan taudinaiheuttajien haittavaikutukset.

Tiedä mitä kylvät

Viljanviljelyn kilpailukyvyn kehittämiseksi on ensiarvoisen tärkeää tuottaa sekä määrältään että laadultaan hyvää satoa. Kylvösiemen on sadon perusta ja vain käyttämällä laadukasta siementä voidaan saavuttaa hyvälaatuista satoa. MTT:n tuoreet tutkimustulokset voidaan Pirjo Peltonen-Sainion mukaan tiivistää helposti:

- Kylvä vain siementä, jonka laadun tunnet.

Helpoiten tämä onnistuu käyttämällä sertifioitua siementä, joka on ammattitaitoisten siemenviljelijöiden tuottamaa, valmiiksi kunnostettua, tutkittua ja peitattua. Sertifioitu siemen on heti kylvövalmis. Lisäksi se on hinnaltaan kilpailukykyinen, kun otetaan huomioon, että tilalla oman siemenen tuottaminen, kunnostaminen, analysointi ja peittaaminen vaatii työtä ja kustannuksia.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja