Lannoitteiden hinnat nousevat joulukuun toimituksiin

Lannoitteen vahva kysyntä erityisesti Euroopan ulkopuolella on pitänyt lannoitteiden ja niiden raaka-aineiden hintakehityksen nousevana. Suomessa Yaran lannoitteiden hinnat nousevat joulukuun alun toimituksiin 4-5 €/t ja saman verran joulukuun lopun toimituksiin.

Lannoitteen vahva kysyntä erityisesti Euroopan ulkopuolella on pitänyt lannoitteiden ja niiden raaka-aineiden hintakehityksen nousevana. Suomessa Yaran lannoitteiden hinnat nousevat joulukuun alun toimituksiin 4-5 €/t ja saman verran joulukuun lopun toimituksiin. Joulukuun toimitusten myynti alkanee ensi viikon aikana.

Euroopan ulkopuolella lannoitteiden kysyntä on jatkunut erittäin vahvana, mikä on pitänyt lannoitteiden hinnat noususuunnassa. Kohonneen viljan hinnan myötä lannoitteiden käytön kasvu on erityisen voimakasta juuri Euroopan ulkopuolisilla alueilla kuten Etelä-Amerikassa ja Aasiassa. Tästä syystä Yaran Euroopan lannoitetehtaat toimivat täydellä kapasiteetilla. Suomen tehtailta yli puolet tuotannosta menee vientiin.

Myyntivolyymit Euroopassa ovat jonkin verran viime vuotta pienemmät, vaikka lannoitevarastot ovat arvioiden mukaan alhaisella tasolla. Varsin korkealla pysynyt viljan hinta pitänee kuitenkin lannoitteiden kokonaiskäytön kasvu-uralla, joten näillä näkymin Euroopan lannoitemarkkinoiden alkuvuoden kysynnästä ennakoidaan hyvin voimakasta.

Tilanne on sama Suomessa. Vilkkaan alun jälkeen kysyntä on heikentynyt huomattavasti ja tilauskanta on viime vuotta pienempi. Kesällä tehdyn kyselyn mukaan tilojen lannoitevarastot pienenivät viime keväänä noin 80 000 tonnia. Melko korkealla tasolla pysynyt viljan hinta pitänee viljelypinta-alan entisellään. Suomessa lannoitemyynnin ennakoidaan kasvavan näistä syistä johtuen noin 10 % kuluvana lannoitevuonna.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja