Lannoitetoimitukset kasautumassa keväälle

Lannoitekauppa käynnistyi Suomessa heinäkuussa alkaneen lannoitusvuoden alussa ripeästi, mutta on ollut syksyllä hyvin verkkaista. - Lannoitteiden tilauskanta on selvästi jäljessä viime vuoden vastaavasta ajasta, toteaa Yara Suomen toimitusjohtaja Tero Hemmilä.

Lannoitekauppa käynnistyi Suomessa heinäkuussa alkaneen lannoitusvuoden alussa ripeästi, mutta on ollut syksyllä hyvin verkkaista.

- Lannoitteiden tilauskanta on selvästi jäljessä viime vuoden vastaavasta ajasta, toteaa Yara Suomen toimitusjohtaja Tero Hemmilä.

Yara arvioi lannoitteiden ostotarpeen olevan Suomessa tänä lannoitevuonna noin 10 % viime lannoitevuotta suuremman. Arvio perustuu maatilojen aiempia vuosia pienempiin lannoitevarastomääriin sekä oletukseen, että viljelypinta-ala ja lannoitteiden kokonaiskäyttö säilyvät jokseenkin viime kasvukauden tasolla.

Lannoitteiden kysyntä on ollut hiljaista lähes koko Pohjoisessa Euroopassa. Tähän lienevät syynä epävakaat talousnäkymät ja epävarmuus lannoitteiden hintakehityksestä. Vahva lannoitteiden kysyntä Euroopan ulkopuolella on nostanut lannoitteiden hintoja viime kesästä alkaen. Lannoitteiden kysyntä ja toimitukset ovat kasautumassa jo nyt keväälle niin Suomessa kuin muuallakin Pohjoisessa Euroopassa.

- Viljelijöiden on tärkeää tietää tilanne lannoitteiden tilausajankohtaa miettiessään. Mitä pidemmälle tilaukset menevät, sitä suuremmaksi kasvaa myös riski lannoitteiden toimitusvarmuudesta. Yara on varautunut toimittamaan viime vuotta suuremmat määrät Suomeen kevätkaudella, mutta toimitusten kasaantuminen lyhyelle aikavälille on joka tapauksessa iso haaste, koska tehtaiden ja toimitusketjun kapasiteetti on rajallinen, sanoo Hemmilä.

Yaran tehtaat Suomessa ovat toimineet kotimarkkinoiden hiljaisesta kysynnästä huolimatta täydellä kapasiteetilla. Tuotanto on myyty Euroopan ulkopuolelle Etelä-Amerikkaan ja Aasiaan. Näillä vahvoilla kasvumarkkinoilla lannoitteiden kysyntä on ollut edelleen suurta.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja