Lumihometta syysviljoissa runsaasti

Etelä-Suomessa lumipeite oli syysviljakasvustojen katteena tammikuun alusta huhtikuun alkuun. Valitettavasti roudaton tai vain vähäinen routa ovat aiheuttaneet yleisesti syysviljoille pahoja lumihomevaurioita.Bernerillä lumihomeen torjuntakokeissa Somerolla sekä rukiilla että syysvehnällä myös esiintyy runsaasti talvehtimisvaurioita. Kokeissa oli molemmilla kasveilla testeissä seuraavat markkinoilla olevat tuotteet:

Etelä-Suomessa lumipeite oli syysviljakasvustojen katteena tammikuun alusta huhtikuun alkuun. Valitettavasti roudaton tai vain vähäinen routa ovat aiheuttaneet yleisesti syysviljoille pahoja lumihomevaurioita.


Bernerillä lumihomeen torjuntakokeissa Somerolla sekä rukiilla että syysvehnällä myös esiintyy runsaasti talvehtimisvaurioita. Kokeissa oli molemmilla kasveilla testeissä seuraavat markkinoilla olevat tuotteet:


1. Käsittelemätön
2. Topsin 0,4 kg/ha
3. Topsin 0,2 kg/ha + Proline 0,4 l/ha
4. Proline 0,8 l/ha
5. Topsin 0,2 kg/ha + Amistar 0,4 l/ha

Evolo-ruis käsiteltiin 3.11.2011.

Havaintotarkistuksissa 12.4.2012 esiintyi käsittelemättömällä alueella runsaasti lumihometta. Kaikki tautiainesuojauksen saaneet koejäsenet olivat merkittävästi terveempiä.

Gunbo-syysvehnä käsiteltiin 27.10.2011

Havaintotarkistuksissa 10.4.2012 esiintyi koejäsenten välillä suuria eroja. Käsittelemättömässä esiintyi paljon lumihometta, mutta myös yllättävän runsaasti koejäsenissä 2 ja 5. Koejäsenet 3 ja 4 olivat selvästi muita parempia. Tässä kokeessa oli tullut yllättävä sade aika nopeasti ruiskutuksen jälkeen. Onko vaikeissa olosuhteissa Prolinen imeytyminen ollut muita valmisteita tehokkaampaa?

Rukiilla kaikki aineet olivat hyvin estäneet lumihomeen synnyn. Käsittelemätön alue kuvan keskellä.

Kuva Nummi-Pusulasta 17.4.2012. Todennäköisesti tässä pellossa on osittain tehty lumihomeruiskutusta.

Syysvehnän lumihomekokeessa Proline 0,4 l/ha + Topsin 200 g/ha ja Proline yksinään 0,8 l/ha olivat parhaiten suojanneet oraita. Kuvassa vasemmalla käsittelemätön ja oikealla Proline + Topsinin seos.

Berner Oy, Kasvinsuojelu ja Puutarhanhoito

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja