Talvivakuutus syysviljoille!

Ennusteiden mukaan suursäätila muuttuu lopultakin poutaiseksi. Ja kuraiset pellot jäätyvät koneita kantaviksi. Tässä tilanteessa saattaa olla sopiva hetki tehdä lumihomeentorjuntaruiskutukset syysviljoille. Vaikka pakkaskauden jälkeen sää vielä uudelleen lämpenee, merkittävää oraiden lisäkasvua ei kuitenkaan enää tapahdu. Pakkasen huuruttamaa, jäässä olevaa kasvustoa ei pidä ruiskuttaa. Ruiskutusneste ei kiinnity liukkaisiin oraiden lehtiin. Kun kasvusto sulaa ja mielellään vähän kuivuu, voidaan käsittely tehdä.

Ennusteiden mukaan suursäätila muuttuu lopultakin poutaiseksi. Ja kuraiset pellot jäätyvät koneita kantaviksi. Tässä tilanteessa saattaa olla sopiva hetki tehdä lumihomeentorjuntaruiskutukset syysviljoille. Vaikka pakkaskauden jälkeen sää vielä uudelleen lämpenee, merkittävää oraiden lisäkasvua ei kuitenkaan enää tapahdu. Pakkasen huuruttamaa, jäässä olevaa kasvustoa ei pidä ruiskuttaa. Ruiskutusneste ei kiinnity liukkaisiin oraiden lehtiin. Kun kasvusto sulaa ja mielellään vähän kuivuu, voidaan käsittely tehdä. Suuttimien jäätymistä voi ehkäistä lisäämällä liuokseen pakkasnestettä 0,5-1,0 l/100 l vettä.

Bernerillä oli vuosi sitten perustettu lumihomeen torjuntakoe sekä rukiille että syysvehnälle. Kaikki kokeessa olleet valmisteet antoivat sadonlisää ja valmisteet käyttäytyivät samansuuntaisesti molemmissa kokeissa. Paras tulos saatiin Topsin 200 g/ha + Proline 0,4 l/ha. Seos on myös kustannukseltaan hyvin kilpailukykyinen.

Kuvassa syysvehnäkasvusto NummiPusulassa 22.10.2012. Runsaista sateista huolimatta on syysvehnä kasvanut hyvin. Oraiden lehdillä näkyy vain vähän vaalennusta kosteushaitoista. Kannattaa tehdä talvivakuutus.

Bernerin lumihomeen torjuntakokeissa oli syysvehnälajikkeena Gunbo ja ruislajikkeena hybridi Evolo.

Berner Oy - Kasvinsuojelu ja Puutarhanhoito

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja