Tee kaalikoitorjunta öljykasveille oikeaan aikaan!

Kaalikoi kevätrapsilla 25.5.2013

Toukokuun 21.-22. päivän aikana lämpimät itäiset ilmavirrat toivat Suomeen arvioiden mukaan kymmeniä miljoonia kaalikoiyksilöitä. Aikuiset koit ovat sittemmin hakeutuneet hajuaistinsa avulla ristikukkaisten kasvien lehdille vain yksi asia mielessään: lisääntyminen. Naaraskoi aloittaa munintansa välittömästi ja ne munivat n. 10 vuorokauden aikana yhteensä 100- 200 munaa jonka jälkeen naaraat kuolevat. Munista alkaa kuoriutua nälkäisiä toukkia 3-5 vuorokauden jälkeen. Kaalikoin toukka-aste kestää 15-21 vuorokautta ja sinä aikana toukat tekevät tuhoa syömällä ristikukkaisten kasvien lehtiä ennen koteloitumistaan. Koteloaste kestää 4-15 vuorokautta jonka jälkeen uusi kaalikoisukupolvi aloittaa tuhoisan kierron uudestaan.

Lentävien aikuisten kaalikoiden torjunta on verrattain tehotonta. Paras torjuntateho saadaan koin toukka-asteella joka on juuri alkamassa. Torjuntakynnyksenä voidaan pitää keskimäärin 2-3 toukkaa/ kasvi. Ruotsista saatujen kokemusten perusteella neonikotinoidit kuten Biskaya ja Mospilan tehoavat varsin heikosti kaalikoin toukkiin. Parempi teho on saatu pyretroideilla kuten Sumi Alpha ja uudella Avaunt- valmisteella jonka teho kestää pitkään. Avaunt on sekä kosketus- että syömävaikutteinen ja tehoaa hyvin myös lehden alapinnalla oleviin toukkiin.

Kevätkylvöisten rypsin ja rapsin taimet ovat tulossa aikaiseen nuppuvaiheeseen jolloin myös riski rapsikuoriaisille kasvaa. Suosittelemme kevätrypsille- ja rapsille ensimmäiseen ruiskutukseen Avaunt:ia joka torjuu tehokkaasti sekä kaalikoin että rapsikuoriaisen samalla ruiskutuksella. Mikäli kaalikoita vastaan tarvitaan toinen ruiskutus kannattaa siihen valita Sumi Alpha.

Lataa kaalikoin torjuntaohje öljykasveille TÄÄLTÄ


AIHEESEEN LIITTYVÄÄ SISÄLTÖÄ

► Video
Pe, 12. syyskuu 2014.
Katso Boreal Kasvinjalostus Oy:n 20. juhlavuoden kunniaksi julkaistu video.
Pe, 12. syyskuu 2014.
VYR:in asiantuntijaraatilaiset arvioivat, että 85 – 90 % puinneista olisi saatu valmiiksi tämän viikon alkuun mennessä. Eniten puimatta on kevätvehnää.
To, 11. syyskuu 2014.
Viljelysuunnittelu siirtyy verkkoon selainkäyttöiseksi WebWisuksi. Jotta siirtyminen olisi mahdollisimman helppoa, järjestämme WebWisun käytöstä verkkokoulutuksia syksyn aikana. Koulutus on maksuton....
Pe, 05. syyskuu 2014.
Lähipäiviksi ennustetut lämpöiset säät suosivat saunakukan sekä ohdakkeen ja valvatin torjuntaa kuminasta Matrigon 72 SG -valmisteella.
Pe, 15. elokuu 2014.
Suomalaisella viljalla on lukuisia käyttökohteita. Agrimarketilla on monipuolisimmat kanavat ja vahva ammattitaito ohjata viljasi oikeaan käyttötarkoitukseen.
Ke, 13. elokuu 2014.
Puinnit ovat alkaneet monin paikoin jo viime viikolla. Pelloilta on puitu ruista, aikaista ohraa ja kauraa, kuminaa sekä syysvehnää. Loppuviikon epävakaiset säät saattavat häiritä puintia....
► Video
Ti, 12. elokuu 2014.
Ammattilaiselta ammattilaiselle - Mukana viljelijän arjessa - Kasvun perustana sertifioitu siemen - Innovatiiviset rehuratkaisut - Maistuvimpien raaka-aineiden asialla - Tasapainoinen lannoitus - Vast...
Ti, 12. elokuu 2014.
Kalkituskaudesta nähtiin välähdys viikonloppuna Seinäjoella. Nordkalk osallistui Seinäjoella järjestettyyn Lakeuden Peltopäivään ja Pohjanmaan pellolla nähtiin myös kalkkivaunu levitystyössä. 
Pe, 08. elokuu 2014.
Boreal Kasvinjalostuksen 20-vuotis juhlaa juhlistettiin Avoimien ovien merkeissä 7.8. Jokioisilla. Päivän aikana Boreal esitteli laajasti toimintaansa ja uusia lajikkeitaan....