Ruiskutukset sadejakson jälkeen

Viimeisen kahden vuorokauden aikana on lähes koko maassa saatu sopivasti sateita, joista kaikki viljelykasvit ovat hyötyneet. Ja lisää lempeitä sateita on vielä luvassa.Kasvinsuojeluruiskutukset ovat nyt keskeytyneet, ja todennäköisemmin niitä päästä jatkamaan vasta alkuviikosta. Seuraavassa muutamia ruiskutuksiin koskevia ohjeistuksia:

Viimeisen kahden vuorokauden aikana on lähes koko maassa saatu sopivasti sateita, joista kaikki viljelykasvit ovat hyötyneet. Ja lisää lempeitä sateita on vielä luvassa.

Kasvinsuojeluruiskutukset ovat nyt keskeytyneet, ja todennäköisemmin niitä päästä jatkamaan vasta alkuviikosta. Seuraavassa muutamia ruiskutuksiin koskevia ohjeistuksia:

ALKOI SATAA HETI RUISKUTUKSEN JÄLKEEN

Useimmille viljan rikkakasvivalmisteille riittää tunnin sateeton aika ruiskutuksesta.

Seuraaville Bernerin tuotteille sateenkestoaika on 2 tuntia:

Ally 50 ST, Ally Class, Ariane S

6 tuntia:

Galera, Matrigon 72 SG

Kaikille tuhohyönteisten ja kasvitautien torjunta-aineille riittää sateettomaksi ajaksi yksi tunti. Sateen määrällä on myös merkitystä. Jos sade alkaa hiljaisella tihkusateella (alle milli tunnissa), ei tarvita kokonaan edellä mainittua sateetonta aikaa. Tärkeätä on tehdä havaintoja ruiskutetulle alueelle, jossa sade yllätti. Tarvittaessa kannattaa tehdä uusintakäsittely, johon usein riittää puolikasannokset normaalista käyttömäärästä.

RUISKUTUSNESTETTÄ JÄI RUISKUUN, VOIKO VIELÄ KÄYTTÄÄ?

Sateen tai sadeuhan seurauksena on ruiskuun voinut jäädä ruiskutusnestettä. Nykyiset valmisteet eivät ruiskussa seisoessaan sakkaannu.Jos mukana on lehtilannoitteita, ne saattavat laskeutua ruiskun pohjalle, eivätkä edes ruiskutukseen lähdettäessä enää sekoitu kunnolla. Seuraavaa tankillista täytettäessä ruiskun pohjalle jääneet lannoitteet irroitetaan vesisuihkulla. Useimmat kasvinsuojeluaineet ruiskutusliuoksessa eivät juurikaan menetä tehoaan, poikkeuksena garmma-aineet. Jos ruiskussa on gramma-ainetta muutamia vuorokausia, on ruiskutukseen lähdettäessä syytä lisätä valmistetta lisää puolet sen normaali käyttömäärästä.

VILJAN KORRENKASVU ALKANUT

Viljoilla rikkakasvien torjunta suositellaan tehtäväksi viljan pensomisvaiheessa. Kun sateen jälkeen päästään ruiskuttamaan, saattaa viljassa olla jo alkanut korrenkasvuvaihe. Gramma-aineita voi hyvin turvallisesti käyttää vielä tässä vaiheessa, mutta fenoksivalmisteita esim. Trio ei ole vioitusvaaran johdosta järkevää käyttää.

KOOKKAITA RIKKAKASVEJA

Erityisesti kevytmuokatuilla / suorakylvetyillä pelloilla ovat rikkakasviongelmat runsastuneet. Tällöin pitää hyvän torjuntatuloksen saamiseksi käyttää tehokkaita valmisteita / niiden seoksia. Tässä Pöytyällä 11. kesäkuuta 2013 kuvatussa pellossa kasvaa suurta ohdaketta, linnunkaalia, saunakukkaa ja hevonhierakkaa. Torjuntaohje:  Ariane S 2,5 l/ha + Ally 50 ST valmisteesta puolikas tabletti/ha.

Myös rikkakasvit ovat saattaneet ehtiä kasvamaan hyvää torjuntahetkeä kookkaammiksi. Yleissääntönä tällöin on, että tällöin käytetään niiden torjumiseksi valmisteiden korkeimpia suositeltuja käyttömääriä

SATEET LISÄNNEET TAUTIPAINETTA

Jo ennen sateitakin on peittaamattomalla siemennellä sekä suorakylvetyillä lohkoilla tavattu tauteja. Nyt useamman päivän jatkuvat kosteat säät lisäävät merkittävästi tautien runsastumista kaikissa kasvustoissa. Niille viljakasvustoille, joille rikkatorjunta on vielä tekemättä, kannattaa mukaan lisätä puolikas tautiaineitta.

MAAVAIKUTTEISET VALMISTEET HYÖTYVÄT KOSTEDESTA

Monilla rikkakasvivalmisteilla teho muodostuu sekä lehtien että maan kautta. Eräät valmisteet esim. Fenix tehoavat vain maan kautta. Nyt heti sadejakson jälkeen tai välissä kannattaa tehdä torjuntakäsittely maan kautta tehoavilla aineilla.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja