Lannoitteiden kysyntä kasvussa

Uuden lannoitevuoden myynti alkaa tiistaina 18. kesäkuuta, jolloin heinäkuun toimitusten myynti alkaa. Suomessa lannoitteiden tukkuhinnat laskevat keväästä päälajikkeilla 10–20 prosenttia ja ovat muutaman prosentin alhaisemmat verrattuna kuluvan lannoitevuoden avaushintoihin.

Uuden lannoitevuoden myynti alkaa tiistaina 18. kesäkuuta, jolloin heinäkuun toimitusten myynti alkaa. Suomessa lannoitteiden tukkuhinnat laskevat keväästä päälajikkeilla 10–20 prosenttia ja ovat muutaman prosentin alhaisemmat verrattuna kuluvan lannoitevuoden avaushintoihin.

Uuden kauden myynti on jo aloitettu pääosassa Eurooppaa ja kysyntä on ollut erittäin vilkasta. Suomessa heinä-syyskuun myynnistä odotetaan määrällisesti hieman vuoden takaista suurempaa.

Päättyvän lannoitevuoden aikana lannoitteiden kysyntä on ollut edelleen vahvaa maailmanmarkkinoilla. Euroopassa myöhäinen kevät kasvatti kysyntää erityisesti keväällä. Suomessa Yaran lannoitemyynti kasvoi noin 4 prosenttia edellisestä kaudesta.

Korkealla pysynyt viljan hinta on luonut vahvan kysyntäpohjan erityisesti moniravinnelannoitteille. Suomen oloihin suunniteltujen YaraMila NPKS -lannoitteiden myynti on ollut päättyvänä lannoitevuonna Suomessa yli 75 % kokonaismyynnistä. YaraBela –typpilannoitteiden laajentunut valikoima otettiin hyvin vastaan. YaraVita-lehtilannoitteiden myynti kaksinkertaistui edellisestä kaudesta, mikä kertoo tuotesarjan kyvystä ratkaista kasvukauden aikaisia hivenravinnepuutoksia. Tuotesarjan vahvuudeksi on koettu myös sen hyvä sekoitettavuus kasvinsuojeluaineiden kanssa tankkiseoksissa.

Uutta kotieläintiloille: YaraBela Seleenisalpietari

Yara tuo lannoitevalikoimaan kotieläintilojen tarpeesta YaraBela Seleenisalpietarin, joka sisältää seleeniä 25 mg/kg eli lähes kaksinkertaisen määrän muihin seleeniä sisältäviin lannoitteisiin verrattuna.

Lannan lisääntynyt käyttö on vähentänyt kivennäislannoitteiden käyttömäärää, mikä on alentanut kotoisten rehujen seleenipitoisuutta. YaraBela Seleenisalpietari tuo ratkaisun tähän. Kun lannoitukseen käytetään karjanlannan lisäksi YaraBela Seleenisalpietaria150–280 kg/ha, nurmi- ja viljasatoon saadaan kotieläinten rehuun tarvittava määrä seleeniä.

Viljat ja nurmi muuttavat YaraBela Seleenisalpietarin epäorgaanisen seleenin turvallisesti ja tehokkaasti orgaaniseksi seleeniksi. Se on halvin tapa varmistaa kotieläinten ja ihmisten riittävä seleeninsaanti.

Nurmi ja kotoinen vilja ovat tärkeä osa kotieläinten ruokintaa ja niiden laatu vaikuttaa keskeisesti koko rehustuksen onnistumiseen. Suomessa rehukasvien seleenipitoisuus on lannoituksen varassa, koska kasvit eivät saa sitä tarpeeksi peltomaassa.

Seleenittömien lannoitteiden käyttö on aiheuttanut eläinlääkärien havaintojen mukaan useilla tiloilla eläinten terveysongelmia, esimerkiksi heikkoa tiinehtyvyyttä ja heikkoja vasikoita.

YaraMila Nurmen Hiven Y

YaraMila Nurmen Hiven Y on karjatilojen tarpeeseen suunniteltu NPKS-lannoite, jossa on pääravinteiden lisäksi magnesiumia, natriumia, booria, sinkkiä ja seleeniä. Se on erinomainen ensimmäisen nurmisadon lannoite, joka soveltuu myös laitumille. Siinä on nurmelle optimaalinen typpi-, fosfori-, kalium- ja rikkipitoisuus, joten voima riittää 9 000 kuiva-ainekilon satoihin, hyvillä mailla jopa yli 10 tonniin.

YaraMila Nurmen Hiven Y sisältää myös eläimille tärkeitä kivennäisaineita ja hiveniä. Seleeni on välttämätön eläinten vastustuskyvylle, kasvulle ja hedelmällisyydelle, magnesium ehkäisee lehmien laidun- ja poikimahalvausta. Natrium lisää nurmirehun maittavuutta, josta mm. lypsylehmien ruokinnassa on usein pulaa. Ihon, sorkkien ja kavioiden kuntoakaan ei ole unohdettu, joten tuotteeseen on lisätty sinkkiä. Sinkki myös aktivoi entsyymejä hiilihydraattien ja valkuaisaineiden pilkkomisessa ja parantaa hedelmällisyyttä.

Lisää booria

Suomen pelloista n. 60 % tarvitsee boorilannoitusta. Erityisen tärkeää boori on öljykasveille, mutta puute on yleistä myös vehnällä.

YaraMila Pellon Y 2: seen on lisätty booria, nyt booripitoisuus on 0,05%.

Yara tuo markkinoille uuden booripitoisen typpilannoitteen: YaraLiva Nitrabor. Se sisältää nitraattityppeä, kalsiumia ja booria ja sopii vihannesten, hedelmien ja marjojen lisälannoitukseen.

Yara CheckIT

Älypuhelimilla ja tabletilla käytettävä Yara CheckIT -sovellusta on täydennetty uusilla kasveilla. Ravinnepuutokset voi nyt tunnistaa sovelluksen avulla vilja- ja öljykasveilla, perunalla, porkkanalla, tomaatilla, mansikalla ja omenalla. Sovellus on ilmainen ja sen voi ladata Windows-, Apple- sekä Android-laitteiden sovelluskaupoista hakusanalla ”Yara”.

Täyden sadon takuu

Yara antaa Suomessa Täyden sadon takuun, joka sisältää lannoitteiden sisällön, levityksen, turvallisuuden ja ympäristön. Takuu tähtää viljelyn parempaan tuottavuuteen takaamalla lannoitteiden ja Suomessa testattujen lannoitussuositusten toimivuuden ja hyvän laadun.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja