Avena Nordic Grain Oy Mediatiedote 7.11.2013

Rypsin vastaanotot jatkuvat koko kevätkauden 2014 ja ostohinnat syksylle 2014 on jo avattu.

Rypsin vastaanotot jatkuvat koko kevätkauden 2014 ja ostohinnat syksylle 2014 on jo avattu

RYPSIÖLJYN VALMISTAJA AVENA KATSOO PITKÄLLE TULEVAISUUTEEN

Joulukuussa 2013 voimaan tulevan EU-komission neonikotinoidien käyttökiellon johdosta kotimaisten öljykasvien viljely on aiheuttanut paljon kysymyksiä tänä vuonna. Samaan aikaan kotimaisesta siemenestä valmistetun rypsiöljyn kysyntä on kuitenkin lisääntynyt.

Avena Nordic Grain Oy:n toimitusjohtaja Kaija Viljanen näkee kotimaisen raaka-aineen olevan tärkeässä roolissa jatkossakin. ”Me Avenalla uskomme, että kotimaisen rypsin ja rapsin viljelyssä olevat haasteet selätetään ja suomalaista rypsiöljyä on saatavilla tulevaisuudessakin”, Viljanen kertoo. Elintarvikeöljyjen valmistuksen suunnannäyttäjänä Avena haluaa edistää kotimaista viljelyä ja valmistaa Kirkkonummella täysin kotimaista rypsiöljyä suomalaisen elintarvikeketjun tarpeisiin.

Rypsin vastaanotot Avenan puristamolle Mildolaan jatkuvat keskeytymättä koko kevätkauden ja myös ostohinnat ensi syksylle on jo avattu.

Avenan erikoisuus on ympäristöystävällinen ja kemikaaliton tuotantoprosessi, jolla rypsin siemenen terveelliset pienkomponentit säilyvät öljyssä. Lisäksi prosessi on erittäin tehokas, sillä siemenestä hyödynnetään yli 99,9 % eri kasviöljytuotteiksi ja rypsipuristeiksi.

Syysrapsi kasvaa Suomen pelloilla

Öljykasveista kiinnostus syysrapsin viljelyyn on lisääntynyt. Maanviljelijä Erik Perklén on yksi monista viljelijöistä, joka on tänä syksynä kylvänyt syysrapsia. Hän viljelee kotitilallaan Siuntiossa pääasiassa vehnää, ohraa ja öljykasveja yhteensä 200 hehtaaria.

Erikin näkemyksen mukaan öljykasvit ovat taloudellisesti hyvä vaihtoehto viljoille, ja öljykasveilla on viljelykierrossa hyvä esikasviarvo. Kiinnostuksen syysrapsin viljelyyn Erik sai Ruotsissa suorittamansa maatalousharjoittelun myötä vuosina 2006 ja 2010. Viime vuosina hän on lisännyt syysrapsin osuutta tilallaan. Tänä syksynä Erik on kylvänyt 35 hehtaaria syysrapsia.

Viime talvi oli vaikea syyskasveille. ”Syysvehnästä esimerkiksi sain keskimäärin vain 3 000 kg sadon hehtaarilta. Syysrapsi kuitenkin erottui positiivisesti muista syyskasveista, sillä hehtaarisato ylsi 3 500 kiloon”, kertoo Erik Perklén.

Edellisvuonna hänen syysrapsisatonsa oli jopa 4 000 kiloa hehtaarilta. ”Suunnittelen viljelyksiäni pitkälle tulevaisuuteen, jotta voisin viljellä syysrapsia, koska taimettuminen on tapahduttava ehdottomasti viimeistään 10.elokuuta. Siksi minulla on myös viherlannoitusnurmi mukana viljelykierrossa, sillä se mahdollistaa aikaisen rapsinkylvön maanmuokkauksen jälkeen”, Erik kertoo.

Tämän vuoden suotuisten sääolosuhteiden johdosta Erik on voinut kylvää syysrapsia myös syysvehnän jälkeen. ”Syysrapsin viljely on haasteellista, mutta samalla siinä lepää suuri taloudellinen potentiaali”, Erik kiteyttää.

Kotimainen rypsiöljy erittäin laadukasta ja terveellistä

Avena Nordic Grain Oy ostaa kotimaista siementä ja valmistaa siitä Kirkkonummella sijaitsevassa tuotantolaitoksessaan, Mildola Oy:ssä rypsiöljyä sekä suomalaisille kuluttajille että ammattikeittiöille ja elintarviketeollisuudelle.

Rypsiöljy sisältää runsaasti terveydelle tärkeitä pehmeitä rasvoja ja välttämättömiä omega 3 ja 6 rasvahappoja. Avenan kuluttajatuotesarja Neito sisältää rypsin siemenen tärkeimpiä pienkomponentteja öljyn hellävaraisen käsittelyn ansiosta.

Rypsipuriste on tärkeä valkuaislähde tuotantoeläimille

Öljynpuristuksen toinen tuote, rypsipuriste, on viimeisten vuosikymmenien aikana noussut erittäin tärkeäksi täydennysvalkuaislähteeksi eläinruokinnassa. Se sisältää arvokasta energiaa terveellisen öljyn muodossa, sen valkuaispitoisuus on korkea ja se on hyvä aminohappojen lähde.

Kotimaisen rypsin ja rapsin viljely on näin ollen tärkeää myös valkuaisomavaraisuuden näkökulmasta.

Lisätietoja:

Avena Nordic Grain Oy

Toimitusjohtaja Kaija Viljanen, puh. 040 501 2814

Maanviljelijä Erik Perklén, puh. 0400 325 517

Läs pressmeddelandet på svenska

Avena Nordic Grain Oy on Suomen johtava vilja-, öljykasvi- ja rehuraaka-ainekauppias sekä kasviöljyjen ja puristeiden valmistaja ja toimittaja. Sen päämarkkina-alue on Euroopan unioni, mutta kauppaa käydään monilla muillakin markkinoilla. Erityisen aktiivista toiminta on kotimarkkinoilla Suomessa. Yhtiön päätoimipaikka sijaitsee Espoossa ja toimipisteet palvelevat myös Vaasassa, Porissa, Salossa, Kirkkonummella, Loimaalla, Hämeenlinnassa, Kouvolassa ja Porvoossa. Yhtiön öljynpuristamo Mildola Oy sijaitsee Kirkkonummella. Avena Nordic Grainin liikevaihto v. 2012 oli 215 milj. euroa ja henkilöstömäärä 70. Se on osa suomalaista elintarvikeyhtiö Apetit Oyj:tä joka on noteerattu NASDAQ OMX Helsinki Oy:ssä ja jonka liikevaihto v. 2012 oli 378,2 milj. euroa ja henkilöstömäärä 721. Lisätietoja www.avena.fi ja www.apetitgroup.fi.

Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja