Nurmen Kasvuohjelmapäivä kokosi Lapin nurmiviljelijöitä Simoon

Lähes sata Lapin alueen nurmiviljelijää kokoontui Juha ja Virpi Parpalan tilalle Simoon tutustumaan miten nurmen toisen sadon määrää ja laatua voidaan parantaa. Samalla viljelijät saivat tutustua Agrimarketin tehokkaisiin nurmityökoneisiin.

Lähes sata Lapin alueen nurmiviljelijää kokoontui Juha ja Virpi Parpalan tilalle Simoon tutustumaan miten nurmen toisen sadon määrää ja laatua voidaan parantaa. Samalla viljelijät saivat tutustua Agrimarketin tehokkaisiin nurmityökoneisiin. Alueelle oli perustettu seitsemän havaintoruutua kertomaan, miten oikea toisen sadon lannoitus ja täydennyskylvö vaikuttaa nurmen toisen sadon kehitykseen.

Tämä kesä haasteellinen nurmen kasvulle

Tilan isäntä Juha Parpala kertoi kesän olleen erittäin haastava nurmen kasvulle. Vähäluminen talvi harvensi kasvustoa. Kevään ensimmäinen hellekausi aiheutti kuivuutta. Sen jälkeen tuli pitkä ja erittäin kylmä jakso. Pakkastakin oli useampana yönä. Kylmän jakson loppupuolella tuli rankkasateita. Yhtenäkin päivänä vettä tuli noin 60 mm lyhyessä ajassa. Ensimmäisen sadon kasvusto oli noin 20 – 30 cm korkeaa ja väri oli violetin punertava. Kasvusto ei saanut ravinteita käyttöönsä ensimmäiseen satoon ja se jäi pieneksi, hän totesi. Toiseen satoon oli pakko satsata. Toiselle sadolle tehtiin täydennyskylvö Barlmultra II -raiheinällä. Lannoitusta muutettiin kalirikkaampaan suuntaan ja YaraVita lehtilannoitus otettiin mukaan kasvua edistämään. Päätös kolmannen sadon korjuuseen parhaimmilta lohkoilta myös tehtiin, jotta rehua saadaan riittävästi tulevalle talvelle.

Kaliumin riittävyyteen kiinnitettävä huomiota nurmiviljelyssä

Ensimmäisestä sadosta tehty Yara Megalab kasvianalyysi kertoi, että kaikista ravinteista oli puutetta tämän kasvulohkon nurmella, kertoi asiakkuuspäällikkö Ilkka Mustonen Yaralta. Toisen sadon lannoitukseen on tehty oikea korjausliike ottamalla lietteen täydennykseen pelkän typpilannoitteen tilalle kalirikas YaraMila NK2 318 kg/ha. Lisäksi toiselle sadolle kasvulohkolle annettiin YaraVita Gramitrellia 1l/ha ja YaraVita Thiotracia 5 l/ha vauhdittamaan kasvua.

Yhdessä täydennyskylvön kanssa toisesta sadosta on tulossa hyvä ja huomattavasti parempi kuin ensimmäisestä sadosta, totesi Mustonen

”Havaintoruuduilta voitte todeta, että pelkkä liete ei riitä tuottamaan huippusatoa. Ruuduilta tehtyjen satomääritysten mukaan paras kuiva-ainesato 5100 kg/ha tuli ruudulta, johon oli annettu YaraMila NK 2:sta 455 kg/ha ja Kaliumsuolaa 80 kg/ha. Kaliumia tälle ruudulle tuli riittävästi. Seuraavaksi paras oli havaintoruutu 3600 kg ka ha, johon tuli lietettä 25 m3/ha + YaraMila NK 2:sta 318 kg/ha + YaraVita Gramitrel 1 l/ha + YaraVita Thiotrac 5 l/ha. Tässä havaintoruudussa myös nurmisadon hivenpitoisuudet olivat kunnossa”, kertoi Mustonen nurmen lannoituksesta. Kolmanneksi paras sato 2800 kg ka/ha saatiin ruudulta, jossa lannoitteena oli lietettä 25 m3 /ha + YaraBela Seleenisalpietaria 260 kg /ha.

Tilaisuudessa mukana laaja asiantuntijajoukko

Viljelijöillä oli päivän aikana mahdollisuus tutustua ja keskustella havaintoruutujen tuloksista asiantuntijoiden kanssa. Viljelijöiden kysymyksiin olivat vastaamassa kehityspäällikkö Minna Toivakka Yaralta ja tutkijat Antti Hannukkala ja Raija Suomela MTT:stä. Siemen ja lajikevalintaan neuvoja sai Hankkijan erityisasiantuntija Kullervo Palovaaralta. Kalkitusasioista kertoi myyntipäällikkö Kimmo Hirvikallio SMA Mineral Oy:stä. Säilörehun laatuasioista ja ajankohtaisen maitokatsauksen esitti Pekka Petäjäsuvanto Pohjolan Maidolta. Lisäksi tilaisuudessa esiteltiin nurmen satotasomittari, jolla jokainen nurmiviljelijä voi mitata kasvulohkokohtaisia satotasoja omalla tilallaan. Jokainen halukas sai mittarin mukaan veloituksetta.


Kommentit

Kirjaudu tai rekisteröidy kirjoittaaksesi kommentteja